Арония

Арония – многогодишeн храст с височина 1,5 до 3 метра. В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър. Кореновата система е силна разклонена, но повърхностна, плитко разположена. Надземната част на храста е съставена от издънки, израстнали от приземната част на стъблата или от коренището. Аронията има листа подобни на вишневите, обратнояйцевидни, с дължина 4-8 см и 3-5 см широчина. Листата са леко назъбени, имат заострени върхове и са гланцирани тъмнозелени от горната страна и белезникави от долната. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, които по форма наподобяват миниатюрни ябълки. Плодът има 1 см. диаметър и тегло 1-1,5 г..

Разпространение

Аронията вирее най-добре на добре напоени, леки и пропускливи почви, до средна планинска височина. Родината й е Северна Америка, но отдавна се цени например в Русия, а напоследък започва да се култивира и у нас.

Употребяема част

Плодовете (FructusAroniaemelanocarpae).

Химичен състав

Плодовете съдържат много витамини – Р, С, Е, К, В3, органични киселини, захари, минерали: калий, калций, фосфор, магнезий и др., пектин, дъбилни вещества и още много други полезни за човешкия организъм съставки.

Действие и приложение

Аронията се включва в арсенала от препарати срещу редица болести на съвремието –сърдечносъдови проблеми, хипертония, диабет, лъчеви увреждания, очни проблеми. Липсата на захароза в сока и наличието на сорбит я прави идеална за страдащите от захарна болест. Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Засилва имунитета (особено противовирусния), има предпазен ефект срещу злокачествени заболявания. Прилага се за детоксикация на организма след лъче- и химиотерапия. Укрепва и нервната система.

Начин на употреба

Като запарка-1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 0,5л. гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 г.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече