Чубрица

Чубрица е едногодишно градинско растение. Стъблата са от 20 до 40 см високи, изправени, четириръбести, силно разклонени от основата. Листата са срещуположни, с къси дръжки, линейни или линейно ланцетни, от 1 до 4 см дълги и между 1 и 5 мм широки, целокрайни. Цветовете са дребни, събрани на групи по 2 до 5 в пазвите нa листата. Чашката е с 5 нееднакви зъбчета. Венчето е бяло, розово или лилаво, между 4 и 7 мм дълго, двуустно. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти през лятото.

Разпространение

Отглежда се из градините в цялата страна.

Употребяема част

Използват се цъфтящите връхни части на растението (Herba Saturejae hortensis).

Химичен състав

Съдържа до 0,5—2% етерично масло с главни съставка карвакрол (до 40%) и р-цимол (до 30%) или тимол, а също дипентен и други терпени. Дрогата съдържа още танини и слузно вещество.

Чубрица Savory

Действие и приложение

Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично действие.Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема и кашлица и др. В българската народна медицина чубрицата се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.

Начин на употреба

Две супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с 500 ml вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече