Девесил

Девесил – многогодишно тревисто растение. Корените са дебели, а коренището- късо. Стъблото е високо 2 м, набраздено, кухо и голо, като в долната част е окосмено. Листата са перести с 3 до 25 двойки яйцевидно ланцетовидни едро назъбени дялове. Долните листа са с дълги дръжки, докато горните са приседнали. Чашката по време на растежа е неразвита, а при плодовете се разраства с переста хвърчилка. Венчето е бяло , по-рядко – розово, събрано в сложни полусенникови съцветия. Тичинките са 5. Плодът е червен, кълбовиден, с една костилка.

Разпространение

Родината на растението е Западна Азия. У нас се засажда, а не вирее свободно из природата.

Употребяема част

Корените на растението, които се вадят през пролетта преди развитието на младото стъбло( февруари- март).

Химичен състав

Етерично масло (състои се от терпинеол, цинеол, кервакрол, уегенол и др. ), захари, минерални соли, танини, органични киселини, кумарини, смола, гума, пектинови вещества, скорбяла и др.

Действие и приложение

Пикочогонно, засилва храносмилането, стимулира апетита, действа газогонно, има противомикробна активност. Полезното действие на билката се дължи главно на съдържащото се в нея етерично масло.Употребява се при водянка, регулира менструацията, укрепва нервите. Приема се при виене на свят, болки в стомаха и червата, припадъци, хистерия, усилва отделянето на сокове в жлъчката. Подходяща е при ускорено сърцебиене, бронхит и кашлица. В народната медицина се употребяват листата и стъблата на рстението при детски глисти и при болестите, споменати по-горе. Външно листата се употребяват за компреси при лунички, гнойни рани и циреи. Сварени с винен оцет ( в съотношение 1:10) се използват за фрикции при косопад и пърхот.

Начин на употреба

Като запарка- 1 супена лъжица от корените или 2 супени лъжици от листата в 0,5 л вода за ден.Внимание! Да не се употребява при бременност!

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече