Исландски лишей

Исландия лишей обединява два растителни органа – гъбички и водорасли, които са в симбиоза (партньорство). Талият му е плосък, неравномерно дихотно разклонен, понякога с тръбни извити секции. Горната повърхност е кафяво-зелена, а дъното – сива белезникава. Краищата на клоните имат малки зъби, характерни за този вид. На повърхността на талуса има плоски, овални, щитовидни спорирани плодови тела – апотеци, които първоначално са леки и след това се превръщат в кафяви.

Разпространение

Среща се из гористите и скалистите области на по-високите планини у нас.

Употребяема част

Употребяема част е талусът на растението, събран в сухо време.

Химичен състав

Съдържа 50—60% полизахаридно вещество, което се състои от лихенин, разтворим в гореща вода, и изолихенин, който се разтваря в студена вода. Високото съдържание на полизахариди прави исландския лишей една от най-добрите слузни дроги. Горчивият вкус на дрогата се дължи на фураропрото-цетраровата киселина (до 3%), а увеличаващото резорбцията действие — на протолихестериновата киселина (1,5%). В състава на дрогата влиза и усниновата киселина, която има антибиотично действие.

Действие и приложение

Исландският лишей упражнява покривно, защитно и смекчаващо действие върху лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния канал.Използува се за успокояване на кашлицата при катари на горните дихателни пътища, при бронхит, бронхиална астма, коклюш, туберкулозна кашлица. Използува се широко в народната медицина още за възбуждане на апетита и за лекуване на редица стомашно-чревни заболявания -гастрит, ентероколит, атония на стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника, диария, хроничен запек и др.

Начин на употреба

Една супена лъжица счукана дрога се за-парва с 250 ml вода и се вари 5 мин. След изстиване се прецежда и се пие по 1—2 супени лъжици 4—6 пъти дневно, за предпочитане преди ядене.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече