Лепка

Лепка е многогодишно тревисто растение с 4-ръбесто стъбло и завити назад четинки по стъблото. Листата му са обратноланцетни, по 6 до 9 в прешлени, отдолу с четинки. Цветовете са бели, излизащи от пазвите на листата, събрани в сенниковидни съцветия. Венчето е дисковидно, с недоразвита чашка с 4 тичинки и долен яйчник. Плодът е сух разпукващ се на два дяла.

Разпространение

Край пътищата, храсталаците и посевите, до 1000м надморска височина навсякъде из България.

Употребяема част

Стръковете на растението, брани по време на цъфтежа (май – август ).

Химичен състав

Съдържа триоксиантрахиноновия гликозид галиозин, гликозидите рубиадин и асперулозид, силициева киселина, червено багрило, витамин C, галотанова и лимонена киселина, сапонини, танини и др.

лепка Cleavers

Действие и приложение

Болкоуспокоително, слабително, пикочогонно и противомикробно действие. Полезният ефект на билката се дължи главно на съдържащите се в нея гликозиди асперулозид, рубиадин и галиозин, както и на силициевата киселина и някои налични в нея багрила.Употребява се при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при плеврит, стомашни и чревни болки. В нашата народна медицина се препоръчва при епилепсия, водянка, гуша, болести на черния дроб, подагра, заболяване на сърцето и др. Външно: за компреси при болки в ставите; пресния сок от растението се смесва със свинска мас (в съотношение 5:10 ) – за мазане сутрин и вечер при лишеи, скрофули, кожни обриви и кожен рак. Изсушената билка е подходяща за посипване при рани и циреи.

Начин на употреба

Като запарка – 1 супена лъжица на 0,5л вода за ден.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече