Очанка

Очанка – eдногодишно тревисто растение с изправено, разклонено стъбло, високо 10—20 см, с яйцевидни, назъбени, приседнали листа, покрити с власинки. Цветовете са бели или бледорозови, с лилави жилки, дребни, приседнали в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, четириделна, венчето е с тръбица, по-дълга от чашката и двуустен отвор. Тичинките са 4. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти през юли—август.

Разпространение

Расте по ливадите, храстите и горите из цялата страна и в планините до 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Събират се стръковете (Herba Euphrasia) в период на цъфтеж.

Химичен състав

Съдържа дъбилни вещества, етерично масло, горчиви и слузни вещества, антоциани, гликозиди с неизучен състав.

Действие и приложение

Противовъзпалително, омекчително, затягащо.При възпаление на ларинкса, заболявания на стомаха и червата, жълтеница и като добро средство за засилване на зрението. В народната медицина се препоръчва освен при споменатите вече заболявания и като средство против кашлица, при липса на апетит, диария и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 супени лъжици от билката и 500 ml вода. След прецеждане се пие по 100 см3 преди ядене 4 пъти дневно.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече