Росопас

Росопас е едногодишно растение  с полулежащи или възходящи, силно разклонени стъбла, високи от 10 до 40 см. Листата са сложно пересто нарязани с тясно линейни, линейно ланцетни или елипсовидни, между 1 и 4 мм широки крайни дялове. Съцветията са гроздовидни, многоцветни,  дълги от 2 до 6 см. Прицветниците са 2–3 пъти по-къси от цветните дръжки, заострени. Цветовете са дълги 6–9 мм, неправилни, розово-виолетови до пурпурно червени. Чашелистчетата са яйцевидни, 2,5 – 3,5 мм дълги, едро назъбени. Тичинките са 2, триразделни. Плодът е кълбовидно, на върха вдлъбнато орехче, 2,5 – 3 мм в диаметър. Цъфти от април до юни.

Разпространение

Расте по тревисти места, из посевите като плевел и по рудерализирани площи край пътища и огради из цялата страна до 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Fumariae), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите 7 вида от рода F’umaria, разпространени у нас, които се отличават с не по-дълги от 1 мм чашелистчета (F. parviflora, F. vaillantii, F. schleicheri и F. schrammii), с разперени и завити надолу плодни дръжки (F. thuretii и F. kralikii) и със заострени или заоблени, но не вдлъбнати на върха орехчета.

Химичен състав

Съдържа алкалоидите протопин, криптопин, синактин, коридалин, булбокапнин и др.; фумарова киселина, слузни вещества, смоли и др.

росопас

Действие и приложение

Спазмолитично, болкоуспокоявашо, жлъчегонно.Билката се използва предимно като отстраняващо спазмите и болкоуспокояващо средство при дискинезии на жлъчните пътища, жлъчни камъни. Прилага се и като апетитовъзбуждащо средство и тонизиращо червата при атоничен запек, при хемороиди, скрофули, като средство за отслабване и др. Външно се използва при пъпки и лишеи и при краста. Растението е отровно. Уврежда централната нервна система, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Затова не трябва да се прилага самостоятелно за самолечение, а при лекарско назначение и под наблюдение от лекаря. Експериментално е установено, че извлеци от надземната част понижават силно и продължително артериалното налягане.

Начин на употреба

Прилага се като извлек, приготвен на студено от 2 чаени лъжички ситно нарязана билка с 1/2 л студена вода. След като кисне 8 часа, се изпива за 1 ден. Съществуват и препарати с жлъчегонно и жлъчетворно действие, приготвени от дрогата.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече