Роза

Растението роза е храст. Стъблата и младите леторасли са покрити с шипове. Листата са сложни, текоперести, последователни, с прелистници, елипсовидни, със затворен връх, назъбени. Цялата листна дръжка е покрита със закривени към основата шипове. Цветовете са червени или розови и са разположени по няколко по върховете на стъблата в съцветие метлица. Чашката е неопадваща, 5-листна, с 30-40 венечни листа, много тичинки. Плодниците са разположени в средата на вдлъбнатото цветно легло, което при узряването става месесто, оранжево или червено и съдържа сухите, подобни на зрънца плодчета.

Разпространение

Родината на розата е Средна Азия. У нас е култивирано растение, главно в Розовата долина.

Употребяема част

Венечните листа, брани по време на цъфтежа им (май-юни).

Химичен състав

Цветът съдържа етерично масло (едно от най-качествените в света е българското), което се състои от фенилетиленов алкохол, гераниол, нерол, цитронелол, до 30% стеароптени (предизвикващи втвърдяването на розовото масло при 25 °C ), евгенол, цитрал, линалол, бензалдехид и др., танини (главно катехини, кверцитрин, кверцетин), восъци, захар и др.

роза

Действие и приложение

Спазмолитично, гранулиращо, антисеротониново. Полезното действие се дължи главно на съдържащото се в розата розово масло, което има бактерицидно и бактериостатично действие.Употребява се при възпаление на жлъчката и жлъчните пътища, бронхиален задух, жлъчните камъни, като слабително. Народната медицина препоръчва розовия цвят при главоболие, при глисти, възпаление на стомаха и червата, главозамайване, болести на далака и др. Външно: поради противомикробното си действие розовата вода се употребява при очни възпаления за бани; за жабурене при кървящи венци; цветът на розата се употребява за лапи при импетиго; за дъвчене при афти; за гаргара при пресипнал глас и др.

Начин на употреба

Като запарка – 2 супени лъжици в 0,5л вода за ден

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече