Салвия

Салвията е полухраст със силно разклонени, гъсто облистени, четириръбести, сиво-зелени стъбла , високи 20 до 50 см. Листата са срещуположни, с дръжки, най-горните са приседнали, продълговати или ланцетни, 3 до 8 см дълги, с грапава повърхност, отдолу със силно изпъкнали жилки. Цветовете са събрани по 6 до 12 в прешлени на върха на клонките и образуват рехави класовидни съцветия. Венчето е синьо-виолетово, двуустно, 20—25 мм дълго. Тичинките са 2, скрити под горната устна. Плодът е съставен от 4 тъмнокафяви или черни, почти кълбовидни орехчета. Цьфти през юни и юли.

Разпространение

Отглежда се доста често из градините като декоративно и лечебно растение. Много рядко подивява. Произхожда от Средиземноморската област.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Salviae) и цялата надземна част (Herba Salviae) за получаване на етерично масло (Oleum Salviae).

Химичен състав

Съдържа между 1 и 2,5% етерично масло с главни компоненти туйон (около 50%), цинеол (15%), други терпени (борнеол, камфора, пинен, цедрен - 15%), и сесквитерпени (около 15%). В листата освен това се съдържат горчивият двутерпенов лактон карназол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови дъбилни вещества, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), в-ситостерол, витамини (B1 и С), каротен, фумарова и никотинова киселина.

Салвия Sage

Действие и приложение

Поради съдържанието на етерично масло градинският чай притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.Употребява се при гърлобол, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход. Успокоява стомашни болки и действува благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания. Външно като запарка за компреси се прилага за лечение на гнойни рани, а за бани — при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. Етеричното масло от градинския чай се изполузва за инхалации.

Начин на употреба

Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2л вряща водa се използва за гаргара и за лечение на гнойни рани. За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 супена лъжица дрога и 250ml вряща вода.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече