Слънчоглед

Слънчоглед е едногодишно тревисто растение с изправено, покрито с твърди четинки и изпълнено с мека сърцевина стъбло, високо до 2.5м. Листата са големи, с дълги дръжки, сърцевидни, последователни и окосмени.  Цветните кошнички са големи, разположени по върховете на стъблата, с едри, периферни, жълти езичести, безплодни цветове, а останалите са тръбести, хермафродитни, жълто- кафяви. Медоносно растение.

Разпространение

Родината на слънчогледа е Мексико. Засявано растение навсякъде у нас.

Употребяема част

Листата, цветните листчета и семето на растението. Листата се берат в началото на цъфтежа, цветните листчета – при цъфтенето, а семената – след узряването.

Химичен състав

Семената съдържат 60-65% полуизсъхливо масло (в ядките).

sunflower слънчоглед

Действие и приложение

Температуропонижаващо, спазмолитично, апетитовъзбуждащо. Билката в течни екстракти има бактерицидно и бактериостатично действие спрямо някои бактерии.Цветните листчета и листата и се употребяват при жълтеница, за стимулиране на апетит, при малария, заболяване на сърцето. Нашата народна медицина употребява билката при висока температура, ревматизъм, като противоотрова с кобалт и стронций, болки в стомаха и червата, грип и др. Слънчогледовото масло, получено от семената, се употребява за пиене против артериосклероза и атероматоза (киста на мастната жлеза). Външно: листчетата на цвета – като запарка за поддържане цвета на руса коса; листата – за компреси при младежки пъпки и за бани при хемороиди.

Начин на употреба

Като запарка – 1 супена лъжица листни цветчета или листа в 0,5 л вода за ден.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече