Трицветна теменуга

Трицветната теменуга е едногодишно или двугодишно тревисто растение  с 10-40 см високо стъбло. Листата са тъпо назъбени. Долните са широко яйцевидни до яйцевидно ланцетни, изведнъж стеснени в дръжка, до два пъти по-дълга от петурата; средните са елипсовидни до лапцетни, в основата клиновидно стеснени с много къса дръжка до почти приседнали. Цветовете са единични, 2-3 см дълги, зигоморфни, разположени в пазвите на горните и средните листа, с 3-12 см дълга дръжка. Чашката и венчето са петлистни. Горните венчелистчета са тъмновиолетови, широко обратно яйцевидни, страничните са по-светловиолетови, извити встрани, долното е почти триъгълно, на върха врязано, с 15-20 мм дълга шпора, бледовиолетово, рядко жълто или бяло, с 5-7 по-тъмни жилки, в основата оранжево. Цъфти от май до септември.

Разпространение

Расте по тревисти места, из ливади и пасища, в храсталаци и като плевел в обработваеми площи до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Violае tricoloris), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите около 30 вида от род Viola, разпространени у нас!

Химичен състав

Съдържа флавоноловия гликозид рутин, незначително количество етерично масло, сапонини, слузни вещества и танини. Трицветната теменуга е много богата на каротеноиди: в-каротен (до 40 мг%), специфичен каротеноид е виолоксантинът. В цветовете се съдържат антоцианови гликозиди: виоланин (производно на делфинидина с глюкоза, рамноза и хидрооксиканелена киселина), делфинидин-3-глюкозид и пеоинидин-3- глюкозид.

теменуга, Violet

Действие и приложение

Трицветната теменуга се ползва с името на добро отхрачващо средство. Отхрачващото й действие се отдава на сапонините. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.Употребява се при възпалителни заболявания на дихателната система (бронхити, кашлица с гъсти секрети). В народната медицина се използва още като диуретично средство, при подагра, ревматизъм, като потогонно и „кръвоочистително” средство, при различни кожни заболявания.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога с 250 ml вряща вода и след изстиване и прецеждане се пие пo 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно. При необходимост от по-силно отхрачващо действие се взема в по-голямо количество — по 1 кафена чашка 3—4 пъти дневно. Да се има предвид обаче, че в големи дози отварата от теменуга може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт с гадене, повръщане и диария.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече