Великденче

Великденче – многогодишно влакнесто тревисто растение  с пълзящо или приповдигащо се стъбло и изправени цветоносна клонки. Листата са срещуположни, широко яйцевидни или елипсовидни, 1,5—4 см дълги и 1—2 см широки, с къси дръжки. Цветовете са светлосини, 6—7 мм в диаметър, събрани в многоцветни гроздовидни съцветия, излизащи от пазвите на стъбловите листа. Чашката и венчето са четириделни. Тичинките са 2. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка. Цьфти от май до август.

Разпространение

Расте из гори и храсталаци доста често в цялата страна до 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Veronicae), събрана в началото на цъфтежа. Да не се смесва с многобройните други видове от род Veronica, разпространени у нас, на които съцветието е връхно или чашката е петделна, или стъблото и листата не са влакнести, или цветните дръжки са по-дълги от чашката.

Химичен състав

Съдържа иридоидни гликозиди, главно аукубин, а също и вероникозид и ладрозид. Освен това са установени дъбилни и горчиви вещества, сапонини, малко етерично масло, манитол, в-ситостерол, фенолни киселини, флаво-ноиди, захари, витамин С, каротен, органични киселини (ябълчна, лимонена, млечна), смолисти вещества и минерални соли.

Действие и приложение

Дрогата има противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие.Прилага се при заболявания на дихателната система (бронхити, бронхиална астма и др.) Проявава се още като диуретично и дезинфекциращо пикочните пътища средство, заради което се използува от народната медицина при бъбречнокаменна болест и възпаление на пикочните пътища. В народната медицина се прилага още при някои чернодробно-жлъчни заболявания, при умствена умора, запек и др., а външно (настойка в растително масло) — при някои заболявания на кожата (циреи, изгаряния, гнойни рани).

Начин на употреба

Дрогата се употребява под формата на запарка — 1 супена лъжица ситно нарязана дрога на 250 ml вряща вода. След изстиване и прецеждане се пие по 1 кафена чашка 3—4 пъти дневно. За външна употреба се приготвя настойка в отношение 1 част дрога на 10 части маслинено масло.

Решения за вашия стартиращ бизнес

докоснете се до вълшебния свят на ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от...

Прочетете повече