• No products in the cart.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бял оман

Отърви се от болката

Белият оман присъства в гръцката митология като билката, появила се от падналите в почвата сълзи на Хубавата Елена. Представлява тревисто растение. Коренището му е дебело, разклонено, тъмнокафяво на цвят, а като се разреже – бледожълто до бяло. Оттам идва и името му – бял оман. Растението достига височина до 2 метра. Стъблото му е покрито с власинки и е разклонено на върха. Листата му са последователно подредени, едри и продълговати, а от долната страна – мъхести и кадифени. Съцветията са коруби, разположени поотделно на върха на стъблото и клоните. Цветовете са жълти, поради което белият оман понякога се нарича и жълт оман. Крайните цветчета са езичести плодникови, средните са двуполови и тръбести.

В България белият оман се среща предимно в източните части на страната, където расте по влажни и сенчести места в горите. Може да го забележите из крайречни храсталаци и до планинските потоци.

Истинският цяр на белия оман се съдържа в неговите корени, както и в коренищата. За да дадат максимума от полезни вещества, се вадят в началото на пролет или късно през есента. Изсушените корени от растението имат в себе си етерично масло, което съдържа сесквитерпеновите лактони алантолактон и дехидроалантолактон. В състава им се открива инулин, алкалоиди, смоли и пектини. Изолирани са и разпадните продукти псевдоинулин и хелиантенин.

Българската народна медицина препоръчва спиртния извлек от корените на белия оман при сърцебиене, главоболие, епилепсия и коклюш. Употребява се също и за лечение на упорита кашлица, остър бронхит, задух и други оплаквания на гърдите. Оказва благоприятно влияние при успокояване на диария, язва, гастрит и други заболявания на храносмилателната система.
Корените на белия оман помагат на нежния пол да се отърве от болезнената менструация и от досадното главоболие. Достатъчно е да се приготви отвара от 1 супена лъжица нарязани корени на 1/2 л сода, като варенето продължава 10 мин. След като се прецеди и изстине, от продукта се взима по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Белият оман успешно се справя със зъбобола и проблемите на устната кухина. Употребата му е препоръчителна при бременни жени, защото растението предпазва от преждевременно раждане. Стимулира апетита и подобрява храносмилането. Особено полезен е за жлъчката.

Популярни продукти

Detox

29.00 BGN

Energy

29.00 BGN

Balance

27.00 BGN

Black tea with cacao

26.00 BGN

Rooibos with cinnamon

28.00 BGN

Citrus mate

28.00 BGN

Rooibos, mango and papaya

28.00 BGN

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…