Бял пелин

Елиминира паразити и ракови клетки

Сигурно сте чували, че пелинът е основна съставка в множество известни европейски напитки, но знаехте ли, че тази чудодейна билка успява да пребори едни от най-сериозните съвременни болести? В народната медицина пелинът е основен елиминатор на раковите клетки и паразити. Успешно се справя и с лечението на малария. Към него се обръщат и болните от анорексия. Подходящ е за хора, страдащи от безсъние, както и за такива, които имат лошо храносмилане.
Пелинът расте като плевел из цялата страна. Може да го зебележите по тревисти и каменисти места. В България се срещат 12 разновидности на растението, но най-разпространен е белият пелин.
Белият пелин е сребристосиво тревисто растение, достигащо до 1,5 метра височина и с меко окосмени листа. Съцветията му са изградени от много на брой едностранни гроздчета, които са съставени от висящи цветни кошнички. Цветовете са жълти и тръбести, разположени върху влакнесто съцветно легло. Плодът е кафяв, издължен и заострен. Растението е с приятна миризма, но има горчив вкус.
Химичният състав на билката включва гликозид абсинтин, абсинтинова киселина и танини. В етеричното масло на пелина се съдържат туйон, туйолов алкохол, феландрен и кадинеи. Билката въздейства върху епифизната жлеза, а етеричното ѝ масло действа като сърдечен стимулант.
С медицински цели се използва цялата билка и най-вече цъфтящите връхни части, които имат листа. Обикновено се употребява извлек от пелин, приготвен от 1 чаена лъжица от билката, оставена за 2 часа в 300 мл вода. Приема се по малка лъжица от отварата преди хранения на обяд и вечеря. Може да се използва и запарка от пелин. Ползите са свързани с преборване на маларията, убиване на ракови клетки, премахване на чревни паразити, влияе положително и лекува Болест на Крон. Билката проявява антимикробни и противогъбични свойства и лекува бактериален свръхрастеж в тънките черва.
Стръковете от пелин също се поставят в шкафовете между дрехите, като така ги ароматизират и гонят молците. Въпреки че ежедневната употреба на билката не е препоръчителна, тя си остава незаменима при лечение на стомашни неразположения.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…