• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бял пелин

Елиминира паразити и ракови клетки

Сигурно сте чували, че пелинът е основна съставка в множество известни европейски напитки, но знаехте ли, че тази чудодейна билка успява да пребори едни от най-сериозните съвременни болести? В народната медицина пелинът е основен елиминатор на раковите клетки и паразити. Успешно се справя и с лечението на малария. Към него се обръщат и болните от анорексия. Подходящ е за хора, страдащи от безсъние, както и за такива, които имат лошо храносмилане.
Пелинът расте като плевел из цялата страна. Може да го зебележите по тревисти и каменисти места. В България се срещат 12 разновидности на растението, но най-разпространен е белият пелин.
Белият пелин е сребристосиво тревисто растение, достигащо до 1,5 метра височина и с меко окосмени листа. Съцветията му са изградени от много на брой едностранни гроздчета, които са съставени от висящи цветни кошнички. Цветовете са жълти и тръбести, разположени върху влакнесто съцветно легло. Плодът е кафяв, издължен и заострен. Растението е с приятна миризма, но има горчив вкус.
Химичният състав на билката включва гликозид абсинтин, абсинтинова киселина и танини. В етеричното масло на пелина се съдържат туйон, туйолов алкохол, феландрен и кадинеи. Билката въздейства върху епифизната жлеза, а етеричното ѝ масло действа като сърдечен стимулант.
С медицински цели се използва цялата билка и най-вече цъфтящите връхни части, които имат листа. Обикновено се употребява извлек от пелин, приготвен от 1 чаена лъжица от билката, оставена за 2 часа в 300 мл вода. Приема се по малка лъжица от отварата преди хранения на обяд и вечеря. Може да се използва и запарка от пелин. Ползите са свързани с преборване на маларията, убиване на ракови клетки, премахване на чревни паразити, влияе положително и лекува Болест на Крон. Билката проявява антимикробни и противогъбични свойства и лекува бактериален свръхрастеж в тънките черва.
Стръковете от пелин също се поставят в шкафовете между дрехите, като така ги ароматизират и гонят молците. Въпреки че ежедневната употреба на билката не е препоръчителна, тя си остава незаменима при лечение на стомашни неразположения.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…