• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Акация

Извор на здраве със сладостен дъх на пролет

Открили животворните ѝ ползи, древните народи почитали акацията като свещено дърво. Този природен дар и до днес се доказва като извор на здраве, а сладостният дъх на цъфналия салкъм през ранна пролет подобрява настроението, прогонвайки негативните мисли.
Акацията произлиза от Северна Америка. Преди повече от 4 века е привнесена в Европа, а по нашите ширини е позната от над 200 години. Намира приложение като укрепващо почвата растение. Засажда се в паркове, край шосета, дворове и градини, железопътни линии и други.
Освен с характерното си благоухание, акацията се отличава и със специфичните си външни белези. Тя представлява силно разклонено дърво с голяма и клонеста корона, което достига височина около 20 м. Кората ѝ е в красив сиво-кафяв цвят, а на места е напукана. Според Стария завет именно от акацията е издялкан олтара в Ноевия ковчег. Друга отличителна черта, по която може да разпознаете дървото, е формата на листата. Те са с яйцевидна форма, като при по-възрастните от вида, листната дръжка от двете страни постепенно се видоизменя в бодли. Цветовете на акацията са бели, ароматни и са събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете представляват плоски шушулки, съдържащи по няколко кафяви семена, приличащи на тези на фасула, и узряват в края на лятото.
Акацията е разпространена в цяла България, като най-срещани са видовете бяла, жълта и японска. Бялата акация, позната още и като салкъм, е една от най-предпочитаните билки, а на целебния ѝ ефект се доверяват всички опитни знахари. Цветовете ѝ, брани по време на цъфтежа през май и юни, съдържат етерично масло, което има в себе си анетол, метилхавикол, анизалдехид, анизкетон, ацеталдехид, куминов алдехид и анизова киселина. Плодът е богат на разнообразни вещества като холин, стигмастерин, бергаптен, скополетин и белтъчини. Съдържа още танини, горчиви вещества, мазнини и захари. В състава му има смола, тлъсто масло и бензоена киселина.
Запарка от 1 супена лъжица акациеви цветове в 500 мл вода е верен съюзник при заболяване на бъбреците, на дихателната система, кашлица, главоболие, ревматизъм, гастрит, грип, язви в стомаха и в червата. Жабурене с тази отвара облекчава зъбобол и болно гърло. Извлек от младите листа и клончета помага при повишена киселинност в стомаха и високо кръвно налягане.
Акацията намира приложение и в производството на мед, а продуктът се използва при лечение на очни болести и конюнктивит, диабет, жлъчни и стомашно-чревни проблеми.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…