• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ябълка

Държи лекарите надалеч

Ябълката е променила света! Тя е изкушаващият плод в градината на Рая. Благодарение на нея Исак Нютон открива гравитацията. Символизира познанието, раздора, здравето, вечната младост и още, и още… Ползите на ябълката върху човешкия организъм са многобройни и се твърди, че редовната ѝ консумация ни предпазва от заболявания.
Западна Азия е родината на ябълките. Днес те са разпространени из целия свят, тъй като са били сред първите култивирани от хората дървета. Благодарение на разнообразието от климатични условия, в които може да вирее, са известни над 7000 сорта. Всеки един от тях се слави с различни размери, време на цъфтене и специфики на плода. Затова е трудно да се дадат единни външни белези на растението.
В България се отглеждат различни видове ябълкови дървета. Те са част от семейство Розоцветни. Височината на стъблото им може да достигне до 10 м. Клоните образуват корона, която в повечето случай е овална. Цветовете са събрани в съцветия и могат да бъдат бели или розови. Плодовете са големи, обли, по средата имат няколко семки. На цвят могат да бъдат жълти, зелени, червени или други според сорта. Те са сочни и сладки/кисели.
В най-общи линии може да се обобщи, че химичният състав на ябълката включва витамини А, В, С и D, високо съдържание на антиоксиданти и пектин. Нивото на гликемичен индекс е нисък и затова плодът може да се приема вечер или между храненията. Съдържа още ябълчена и лимонена киселина. Откриват се флавоноиди и етерични масла. Плодът е богат на фруктоза, глюкоза и захароза.
За лечебни цели се използва плодът на ябълката, който може да се консумира суров, печен или варен. Той е изключително богат на витамини и се прилага при лечение на анемия. Ябълката има свойството да регулира нивата на кръвна захар в организма и се препоръчва при диабет. Предотвратява появата на Алцхаймер и Паркинсон, както и на ракови клетки. Предпазва сърцето.
Отвара от листата и плодовете на ябълката помага за по-доброто храносмилане и за повишаване на апетита. Прилага се при запек. Нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Използва се при лечение на подагра и ревматизъм.
Приложена локално, помага за сияйния и здравословен вид на кожата, като забавя и стареенето. Поради високото съдържание на фибри, ябълката спомага за регулиране на теглото и се прилага при затлъстяване. Използва се за пречистване и тонизиране на организма. Помага за избелване на зъбите и премахване на зъбния камък.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…