• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Кисел трън

Природен лек за черен дроб и болни зъби

Чували ли сте за „кисел трън“ – най-ефикасното природно средство срещу проблеми с черния дроб и жлъчката? Необикновените свойства на билката са открити преди хилядолетия и оттогава се използва като лечебно средство.
Кисел трън е бодлив листопаден храст, на който клоните са покрити с шипове. Именно затова хората го използват като растителен плет за огради. Листата на растението са с форма на елипса, а понякога и на обърнато яйце. През есента добиват кафяв цвят. Цветовете на киселия трън са малки, жълти и силно ароматни. Те са събрани в гроздове, чийто дръжки се показват от пазвите на листата. Храстът цъфти в края на пролетта и началото на лятото. Плодовете на кисел трън са керемидени на цвят, много апетитни и узряват през месец септември. Необходимо е да знаете, че листата и плодовете на растението имат леко кисел вкус.
Кисел трън е познат още като „царево дърво“ и „жълтика“. Среща се в Средна и Южна Европа и на Балканския полуостров. У нас вирее в храсталаците, по чукари, сухи и каменливи места, главно в покрайнините на горите, на варовит терен.
Народната медицина използва корените, корите на корените, а понякога плодовете и листата на билката. Корените се изваждат през пролетта, а плодовете се събират при пълното им узряване.
Тайната на киселия трън е съдържанието на берберин в кората. Той има противомикробно и противогъбично действие, помага за понижаване на кръвното налягане и успокоява. Смята се също, че берберинът подсилва имунната система. Плодовете на растението са богати на ябълчна, виненa и лимонена киселина. В състава им има още витамин С, пектин и каротеноиди.
Киселият трън се използва при неразположения, възникнали в отделителната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Помага при лечение на проблеми, свързани с белите дробове и ставите. Билето се справя и с проблеми и болести на жлъчката.
От корите на корените се прави отвара, която се прилага при чернодробни заболявания, както и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур. За приготвянето на лековитата течност е необходима една 1 супена лъжица от билката. След това се вари 10 мин в 500 мл вода.
Киселият трън се прилага и при редовна хигиена на устната кухина, като с негова помощ се намалява натрупването на зъбна плака. Билката дава една добра превенция за предотвратяване появата на кариеси и кървящи венци.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…