• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Лудо биле

Опасна красота

Че красивите жени са опасни, се дискутира от много време. Но дали това твърдение се отнася и за билките? Лудо биле, позната и като „беладона“ – красива жена, лекува различни болести. Но ако човек е ненаситен и предозира с нея – става опасна.
Жените в Египет използвали лудо биле, за да разширят зениците си, защото вярвали, че така са по-привлекателни. През Средновековието хората разбрали, че растението има полезно действие, стига да не се прекалява с него. Първоначално използвали билката за упойка по време на операция, а по-късно и за лечение на Паркинсон.
Днес беладоната се използва в народната ни медицина при рязко повишаване на телесната температура и при слънчев удар. Благоприятно въздейства при възпаление на гърлото.
Това лековито, но и токсично растение, е рядко срещано. В България вирее по сенчестите места по горите. Най-често може да се види в Стара планина. Лудо биле е многогодишно тревисто растение. То притежава кафяво-зеленикаво стъбло, което е разклонено и високо два метра. Листата на растението са с яйцевидна форма и са тъмнозелени на цвят. Цветовете са кафяво-виолетови и се намират в пазвите на листата. Чашката венчето с тичинки са по 5. Плодът на лудо биле е привлекателна сочна ягода с многобройни плоски и черни семена.
Растението съдържа тропанови алкалоиди. Те са съпътствани с хиосциамин, скополамин и апоатропин. В състава му се среща кумарини, захароза и дъбилни вещества. Богато е на витамин С.
За лечебни цели се използват листата на лудо биле, които трябва да са брани по време на цъфтежа през лятото. Корените на растението се вадят през ранна пролет.
Билката има спазмолитично и мидриатично действие. Чрез алкалоидите действа болкоуспокояващо при спазми в мускулатурата. Те влияят положително и при нормализиране на сърдечния ритъм. Най-често билката се предлага като хранителна добавка, като таблетки, тинктура, мехлеми или спрей помпа. Тя се взима само след лекарско предписание и рядко самостоятелно. Помага при настинки, грип, треска, кашлица, подагра, болки в ставите и гърба, възпаления и болки в ушите.
Лудо биле се прилага при заболяване на храносмилателната система. Лечебните му свойства се използват и при проблеми с пикочно-половите пътища, както при възпаление на жлъчката.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…