• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Боровинка черна

Божи дар за уморени очи

Ако виждате замъглено и често имате затруднения със зрението през по-тъмната част от денонощието, опитайте да се справите с проблема чрез природен лек – черните боровинки. Дребни, но сочни и сладки, те са познати като едни от най-витаминозните горски плодове.
Черната боровинка е разклонен полухраст с височина 50 см. Стъблата на растението са тънки, леко ръбести. Листата са зелени, с форми на елипса или яйце. Цветовете са бледочервеникави на цвят, намиращи се в пазвите на листата, разположени поединично. Плодът е кръгъл и сочен, с черно-виолетов метален отблясък. Има приятен сладко-кисел и леко стипчив вкус. Цъфти от май до юли.
Ако сте решили сами да достигнете до чудния плод, трябва да знаете, че черната боровинка обитава каменисти, скалисти поляни и високопланински пасища в районите на Стара планина, Родопите, Витоша, Рила, Пирин.
Още от античността хората са използвали растението за лечебни цели. Те събирали листата през юли и август, а плодовете след тяхното узряване – от юли до септември.
Черната боровинка включва в състава си витамини А, Е, С, К, богата е на калций, желязо, мед, фосфор, калий, манган и танини. Чрез тях помага за укрепването на имунната система на организма, регулира храносмилането, кръвната захар и кръвното налягане, облекчава менструалните болки, предпазва от образуване на кисти, лекува възпаления и намалява кръвоизливите. Сред най-важните приложения на растението е за нормализиране перисталтиката на червата – при диария се приемат от 50 до 100 г пресни боровинки на ден.
С изобилието от съдържание на полезни вещества, черната боровинка помага на очите, като оказва допълнително природно съдействие и при лечението на тежки зрителни проблеми като катаракта, глаукома и нощна слепота. Интересен факт е, че през Втората световна война британските пилоти консумирали сладко от черна боровинка, за да изострят нощното си виждане.
В наши дни екстрактът от плодовете и листата на растението е незаменима съставка в козметиката като спомага за намаляването на бръчките, защитава кожата, бори акнето и разгражда мастните депа при целулит.
Черната боровинка е полезна и при изграждането на здравословен хранителен режим. Доказано е, че листата ѝ са заместител на кафето, а сладко от плодовете ѝ подобрява вкуса на всяка закуска.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…