• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Цвят черен бъз

Мощен имуностимулатор

Черният бъз е една от най-мощните билки за стимулация на имунитета и подобряване на общия тонус на тялото. Неговите свойства са познати от хилядолетия, а в днешно време сок от плодовете му е неизменна част от здравословното меню.
Черният бъз расте в цялата страна покрай реките, из храсталаци и в населени места. Той е разклонен храст или дърво. Корените му са много развити. Стъблото достига до височина от 3 м. Клоните на растението са сиво-кафяви на цвят, като по повърхността си има по-светли чертички, а сърцевината им е бяла и шуплеста. Листата са разположени едно срещу друго и са назъбени. Цветовете на бъза са малки и жълтеникаво-бели на цвят. Те имат петделно венче и петзъбна чашка. Плодът е черно-виолетова сочна ягода. Цъфти през май-юни.
За създаване на различни изцелителни лекове се ползват цветовете на черня бъз, които е необходимо да са добре изсушени. Характерното при тях е, че имат в състава си етерично масло oт терпени, хиперозид, изокверцитрин и полифенолните киселини кафена. Богати са се хлорогенова и ферулова. Откриват са още гликозидни вещества, слузни и малко дъбилни вещества.
Цветовете на бъза имат отхрачващо действие. Те се използват като запарка и помагат при хрема и ангина. Изключително полезни при лечение на кашлица и пресипнал глас. Чаят от цветовете на билката се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища и при импотенция. Помага при хемороиди и подагра. Ползва се и за инхалация и възпаление на горните дихателни пътища. Отвара от листата на черния бъз се прилага външно във форма на бани за облекчаване на кожни обриви и хемороиди. Благоприятно въздейства и при лечение на ревматизъм.
Екстрактът от бъз се използва за облекчаване на симптомите при грип и настинка. Повлиява добре и при лечение на синузит. Цветът и зърната от черен бъз се прилагат като ефективно природно средство за лечение на диабет. По-възрастните дървета бъз имат цветове, чиито свойства помагат при поява на алергии.
Благодарение на богатия си химичен състав растението има многобройни и разнообразни полезни действия, като едно от тях е да забавя или спира развитието на ракови клетки.
От плодовете на черния бъз се приготвя мармалад, който действа като диуретик. Използва се и като слабително.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…