• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Къпина

Скъпоценните камъни по прашните пътища

В ранното християнство къпината била възприемана за свещена, защото именно тя е неизгарящият храст, чрез който Бог говорел на Моисей. В наши дни къпината е онова лятно плодово изкушение, намиращо се в десерти, напитки и смутита. Вкусът ѝ докосва сетивата със сладост и лека натрапчивост. Тя е като скъпоценното камъче, което можем да открием край прашните пътища из България.
Къпината вирее из горите, поляните и край шосета. Среща се по предпланинските и планинските склонове. Тя е храстовидно растение и съответно има няколко стъбла. Те са изправени или леко полегнало, но имат плътни бодливи шипове. Листата на растението са разположени едно след друго. По принцип са голи, но понякога по тях има и влакна. На цвят са сиви и с вълнички. Цветовете на къпината са двуполови. Плодът е сборен от много костилкови плодчета. Той е ароматен и вкусен.
За лечебни цели се използват листата, корените и плодовете на къпината. Листата имат в състава си танини и флавоноиди. Богато е съдържанието и на витамин С. В тях се откриват още органични киселини, слузи и етерично масло. Корените на къпината имат дъбилни вещества и инозит. Плодовете съдържат органични киселини. Листата се събират през лятото, а корените – от началото на есента.
Народната медицина препоръчва гаргари и жабурене с листата и плодовете на билката при възпаление на устата и гърлото. Греяно вино от плодовете на къпината се прилага при простудни заболявания и грип. То може да се използва и при мускулни болки. Плодовото вино помага при лечение на кашлица, трахеити, бронхити и ангина.
Запарка или отвара от листата или плодовете има кръвоспиращо, противовъзпалително и фитонцидно действие. За приготвянето на течността са необходими няколко грама листа или плод. Те се заливат с половин литър гореща вода. Понякога отварата има и запичащо действие.
Къпината действа благоприятно при диария, гастрит и силна менструация. Външно листата на билката се прилагат против кървене на венците и при хемороиди. Отварата от клоните на къпината е изключително полезна при невроза на сърцето.
Къпините съдържат специално вещество, което дава положителни резултати при риска от сърдечно-съдови болести. Къпиновите плодове са полезни при адхезионна болест, която възниква в резултат на извършена операция.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…