• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Трънка

Универсално природно лекарство

Трънката е още един полезен дар, който природата ни поднася безплатно. Тя се среща в цяла Европа, северните и западните части на Африка, западните територии на Азия. У нас е разпространена главно в низините, из храсталаците, в дъбовите гори, по сухите и каменисти места.
Трънката, както подсказва и името ѝ, е бодлив, силно разклонен храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Тя е медоносно растение. Стъблото на билката може да се извиси до 5 м. Клоните са много гъсти, разклонени и покрити с бодли. Цветът на кората им е тъмносив, достигащ до черен. Листата са с форма на елипса или наподобяват обърнато яйце. Цветът им е тъмнозелен, по краищата са назъбени, а от двете си страни листът на трънката е покрит с власинки. Цветовете на растението са бели на цвят и имат дълги дръжки. Разположени са единично. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са много на брой. Цъфтежът е през март и април. Плодът на трънката е тъмносин или синьо-черен на цвят. Той е костилков, като има и нежна месеста част. Вкусът му е кисел. Бере се през октомври и ноември месец.
За лечебните свойства на билката съдейства нейният разнообразен химичен състав. Плодовете на трънката имат цианогенни глюкозиди, флавоноиди и инвертна захар. Те са богати на пектини, витамин С и танини. В състава им се откриват още багрила, органични киселини и тлъсто масло. Цветовете на растението разполагат с флавоноиди, цианогенни глюкозиди и захари. Откриват се още минерални соли и восъци.
Трънката е известна с противовъзпалителното си действие. Билката се дава и като запичащо средство. Плодовете се използват при лечение на стомашно-чревни проблеми. Цветовете на растението действат успокояващо, пикочогонно и потогонно. Те са и силно пречистващо организма средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур. Действат благоприятно при невралгии, болки в стомаха, ревматизъм и колики на жлъчния мехур.
Възпаление на венците или силно зачервено гърло могат да се излекуват със сок от плодовете на трънка. Напитката може да засили апетита, тъй като има действие, подпомагащо храносмилането.
В народната медицина се използват суровите и изсушените плодове на трънката, тъй като помагат при лечение на начални стадии на диабет.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…