• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Какаови зърна

Повишават либидото и дават щастие

Какаовите зърна са толкова ценни, че в миналото аптеките са ги използвани като разменна монета. Дървото, от което се появили, се считало за свещено, даващо сила и мъдрост. От какаовите зърна са приготвяли лечебни и тонизиращи напитки с неустоим вкус, които повишавали либидото и чувството за щастие. Храната, съдържаща ценните зърна, била сравнявана с тази на боговете.
Трябва да се уточни, че какаовите зърна всъщност са ядките на какаовото дърво. Растението се появило първо в Централна Америка, а сега се отглежда в Африка, Южна Америка и Азия. Обича високата влажност и постоянно високата температура на въздуха. По нашите ширини може да вирее като саксийно растение.
Какаовото дърво е вечнозелено. То се характеризира с право стъбло и широко разклонена корона. Листата са разположени спирално, с лъскава и зелена повърхност. Формата им е елипсовидна със заострен връх. Цветовете са събрани в снопчета, разположени по ствола на дървото. Плодът на растението е с форма на яйце, оранжев на цвят и в себе си съдържа около 60 семена. Именно те са полезните какаови зърна, които се използват за направата на шоколад.
Използваемата част за лечебни цели са най-вече плодовите семена, които се оставят да изсъхнат и ферментират. В състава им се откриват мазнини, теобромин и кофеин. Богати са на танини и полифеноли. Имат азот и фибри. Растението съдържа глюкозиди, дъбилни и багрилни вещества. Разполага с аланин, алкалоиди и амил-алкохол. Откриват се амилаза и арабиноза.
Зърната могат да се използват сурови, стрити на прах или като добавка в различни ястия или напитки. Най-ценни и полезни за организма са, когато се консумират в сурово състояние.
Какаовите зърна са силен антиоксидант, който предпазва клетките от стареене и се усвоява много бързо от организма. Включват се в различни хранителни режими при отслабване, тъй като повишават метаболизма, създават чувство на ситост и намаляват апетита.
Консумацията на какаови зърна помага на организма да отдели хормона на щастието и този на любовта. По този начин се подобрява настроението ни и се намалява рискът от поява на депресивни състояние. Облекчават менструални болки. Помагат за подсилване на вените и артериите в тялото.
Когато какаовите зърна се употребяват под формата на напитка, могат да служат като заместител на кафето. Дават енергия и тонус на тялото. Помагат за сърдечното здраве и регулират кръвното налягане. Използват се като превенция срещу рак, диабет, инфаркт и инсулт.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…