• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Сена

Естествен детоксикикатор

Сена е една от билките, които през годините придобива множество различни названия. Това се дължи на широкото ѝ приложение от много култури, които дълбоко ценят и използват билето. В медицината е известна под названията „майчин лист“ и „касия“. За лечебни цели се използват изсушените листа на растението, плодовете, цветовете и шушулките.
Химичният състав на сена включва антрахинонови глюкозиди и агликони сенидини. Съдържа алоеемодин, хризофано и сенанигрини. Има флавони, слузи и соли на винената киселина. Откриват се пинит и горчиви вещества.
Растението вирее в пустините в Източна Арабия и Африка, по поречието на река Нил. Сена може да бъде срещната и в полупустинните храсталаци. Тя е култивирана и се отглежда и в Азия.
Сена е полухраст и достига до метър височина. Стъблото е разклонено. Листата на билката се състоят от отделни листчета, които се обединяват. На цвят са сиво-зелени. Те са окосмени, матови, издължени по форма и с къси дръжки. Цветовете са събрани в гроздови съцветия. Те имат дълги дръжки и са разположени в пазвите на листата. Плодът е плосък, с форма на боб. Цъфтежът е от юли до октомври.
Използва се като диуретик. Свойствата на сена помагат за изхвърляне на ненужните вещества от тялото. Прилага се самостоятелно или в комбинация с други билки при детоксикация на организма. Препоръчва се приемът ѝ при хранителни режими за намаляване на теглото.
Чай от билката се използва като слабително средство, но не трябва да се консумира повече от 10 дни. Препоръчително е да се пие преди лягане, тъй като са необходими няколко часа, за да подейства. Сената предизвиква изхождане без да причинява болка. Помага при лениви черва и пречиства перисталтиката. Действието ѝ спомага за работата на черния дроб.
Външно се прилага за по-бързо заздравяване на рани. Използва се и при възпаления на кожата. Отвара от билката помага при различни проблеми и заболявания на очите. Лекува жълтеница, анемия и коремен тиф.
Дългата консумация на сена може да предизвика зависимост. Не се препоръчва самостоятелният ѝ приемът от деца, бременни жени или кърмачки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…