• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Сена

Естествен детоксикикатор

Сена е една от билките, които през годините придобива множество различни названия. Това се дължи на широкото ѝ приложение от много култури, които дълбоко ценят и използват билето. В медицината е известна под названията „майчин лист“ и „касия“. За лечебни цели се използват изсушените листа на растението, плодовете, цветовете и шушулките.
Химичният състав на сена включва антрахинонови глюкозиди и агликони сенидини. Съдържа алоеемодин, хризофано и сенанигрини. Има флавони, слузи и соли на винената киселина. Откриват се пинит и горчиви вещества.
Растението вирее в пустините в Източна Арабия и Африка, по поречието на река Нил. Сена може да бъде срещната и в полупустинните храсталаци. Тя е култивирана и се отглежда и в Азия.
Сена е полухраст и достига до метър височина. Стъблото е разклонено. Листата на билката се състоят от отделни листчета, които се обединяват. На цвят са сиво-зелени. Те са окосмени, матови, издължени по форма и с къси дръжки. Цветовете са събрани в гроздови съцветия. Те имат дълги дръжки и са разположени в пазвите на листата. Плодът е плосък, с форма на боб. Цъфтежът е от юли до октомври.
Използва се като диуретик. Свойствата на сена помагат за изхвърляне на ненужните вещества от тялото. Прилага се самостоятелно или в комбинация с други билки при детоксикация на организма. Препоръчва се приемът ѝ при хранителни режими за намаляване на теглото.
Чай от билката се използва като слабително средство, но не трябва да се консумира повече от 10 дни. Препоръчително е да се пие преди лягане, тъй като са необходими няколко часа, за да подейства. Сената предизвиква изхождане без да причинява болка. Помага при лениви черва и пречиства перисталтиката. Действието ѝ спомага за работата на черния дроб.
Външно се прилага за по-бързо заздравяване на рани. Използва се и при възпаления на кожата. Отвара от билката помага при различни проблеми и заболявания на очите. Лекува жълтеница, анемия и коремен тиф.
Дългата консумация на сена може да предизвика зависимост. Не се препоръчва самостоятелният ѝ приемът от деца, бременни жени или кърмачки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…