• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Цвят лайка

Лек за всичко

Ако наистина има универсално природно лекарство, което цери всичко, то това е лайката. Билката присъства във всеки дом и едва ли има някой, който да не е опитвал ароматен чай от лайка или да не е налагал компрес от билката на наранено място.
Тази „малка вълшебница“ расте навсякъде и е разпространена в цял свят. Може да бъде открита по ливадите, поляните и пасищата, около населените места, покрай пътищата.
Лайката е едногодишно тревисто растение. Тя има право стъбло, което е разклонено в горната част. Височината му е около50 см. По върховете на стъблата се намират цветните кошнички. Те имат периферни цветчета, които са бели и с форма на езичета. Разполагат и с много на брой вътрешни цветчета, жълти на цвят и с тръбеста форма. Лайката има приятен аромат, но леко горчив вкус. Цъфтежът на растението е от май до август.
За приготвяне на лечебни отвари се ползват цветните кошнички. Те са готови за събиране, когато езичетата на периферните цветчета застанат в хоризонтално положение.
Лайката има разнообразен и полезен химичен състав, който включва етерично масло и сесквитерпенов лактон матрицин, флавоноиди, съдържащ основно гликозиди на апигенина, лутеолина и кверцетина. Растението има кумарини, слузни вещества и органични киселини. Богато е на витамин С и каротен.
Лайката се използва за лечебни цели както вътрешно, така и външно. Основното и целително действие е да помага при стомашни заболявания, като ги облекчава и успокоява.
Чай от лайка се пие при спазми и колики. Той действа благоприятно при газове, диария и стомашни болки. Помага при лечение на обриви и охлузвания. Билето намалява болките при менструация. Използва се като успокоително и при безсъние. Лекува възпаление на тестикулите и помага при висока температура. Употребява се и при зъбобол.
Лайката действа изпотяващо. Тя има дезинфекциращо и противовъзпалително действие, което помага в случаи на грип, простудни заболявания и ангини.
С отвара от лайка външно могат да се лекуват конюнктивит и възпаления на очите. Прилага се при лечение на хемороиди и инфекция на половите органи. Помага при възпаление на устната кухина и слънчева алергия. С жилката на растението се правят и промивки на външни рани.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…