• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Кестен

Енергийна вибрация, която хармонизира тялото

Легендите разказват, че вавилонските лечители оставяли болните да прекарат 3 нощи под разцъфнал кестен. Смятало се, че по този начин придобиват сили и енергия и едва тогава са готови за изцеление. И до днес кестенът се възприема като необикновено растение, което може да оказва влияние върху енергията, да презарежда организма и хармонизира процесите в тялото.
Кестенът се среща предимно в Средиземноморската област, но е култивиран и на много други места по света. Още през миналия век конският кестен се разпространява в България под формата на декоративно дърво в паркове и градини. Като диворастящ вид у нас вирее в Преславския балкан. Кестенът е защитен растителен вид.
Дървото може да достигне до внушителните 35 метра височина, тъй като разполага с изключително добра коренова система. Кората му е на люспи и е напукана. Любопитно е, че кестенът може да живее около половин хилядолетие, а дънерът му да достигне до 2 м ширина. Той има голяма и красива корона. Листата му са леко назъбени отстрани с издължена форма, която е заострена на върха. Ще познаете листата на кестена по това, че са тъмнозелени отгоре, а отдолу – по-светли. Цветовете са еднополови. Цъфти през месеците май и юни, след като вече се е разлистил. Плодовете узряват чак през октомври.
Кестенът има химичен състав от захари, скорбяла, протеини и мазнини. Богат е на минерални вещества като калций, магнезий, желязо, фосфор, мед и манган. Растението съдържа още танини и свободни аминокиселини. Витамините Вх, В2, РР и С също са част от състава на кестена.
Употребяемата част на дървото са плодовете, кората и листата. Кестеновият плод се препоръчва за хора с професии, изискващи продължителен престой „на крак“. Той служи като превенция за предпазване от поява на разширени вени.
Запарка от полезните части на дървото се използва за лечение на хемороиди, бавно зарастващи рани, ставни и мускулни болки. Повлияват благоприятно при проблеми със сухожилията, схващания, ревматизъм, артрит, ишиас и шипове. Действа успокояващо при заболявания на нервната система и при обриви.
Екстракт от конски кестен намалява съдържанието на холестерол в кръвта и помага при атеросклероза. Препоръчва се още за лечение на дизентерия, бронхит и магарешка кашлица. Отвара от кестен спира маточни кръвотечения и помага при подагра.
Екстрактът от кестен се употребява и в козметиката. Той се използва като съставка при направата на кремове, които предпазват от слънчево изгаряне.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…