• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Врабчови чревца

Сбогувай се с болката и възпалението

Въпреки странното наименование, растението е изключително нежно, красиво и впечатлява с белите си като сълзици чисти листенца. Появява се през ранна пролет и образува мек килим върху още сивата почва. Билката се нарича врабчови чревца, но е позната още с имената „средна звездица“, „машакиня“,„птича трева“ или „мокрица“, а латинското ѝ название е „Stellaria media“.
Това устойчиво растение вирее из цялата страна, главно край пътища, дворове и огради. Среща се и като плевел в нивите и населените места.
Врабчови чревца е едногодишно тревисто растение. На външен вид се характеризира с високо около 40 см стъбло, което може да бъде полегато или приповдигащо се. Отличителен белег на растението е наличието на власинки само по едната страна на стъблото. По тази черта може да бъде разграничено от останалите видове от рода си. Листата му са яйцевидни и заострени. Цветовете му са бели и малки, с приличащи на звездички съцветия. Венчелистчетата представляват 5 равни, а понякога и по-къси от чашелистчетата. Тичинките са до 5 на брой. Цъфти целогодишно.
Отдавна врабчови чревца е полезно и приложимо растение в народната медицина. Лечебните му свойства са синтезирани в стръкчетата, където се съдържат слузни вещества, аминокиселини, витамините С, Е, В1, В2 и А, каротеноиди, сапонини, флавоноиди, калий, цинк, магнезий.
Билката действа основно противовъзпалително и болкоуспокоително. Прилага се външно и вътрешно. Запарка от 2 супени лъжици в 500 мл вряща вода се приема при възпаления на дихателните пътища, на пикочните пътища и на храносмилателните органи. Промивка от запарката се прилага при цистит, кожни неразположения, рани, изгаряния, екземи.
Врабчови чревца подсилва имунната система, като действа благоприятно и при гастрит, колит, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, язви, отоци, подагра, ставни болки и др. Освен това отварата от билката е подходяща за прием след тежък физически труд или преумора.
Растението намира приложение и в текстилната промишленост, а често и в кулинарията – като продукт за свежа салата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…