• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Канела

Природен помощник при диабет

Още пред три хилядолетия в Китай канелата била дълбоко ценена както в кулинарията, така и в традиционната медицина. Заради невероятния си аромат и изцелителните си свойства билка дори била описана в Стария завет като основна съставка за приготвяне на мирото. За лечебните ѝ свойства са знаели древните гърци, римляни и египтяни. Извличането на канела бил таен ритуал, с който били запознати малцина. Тя се предлагала и по пазари, но цената ѝ била много висока.
Растението се среща в песъчливи почви, предпочита постоянната висока температура на въздуха и редовното напояване. Канелата е привнесена от Шри Ланка. Днес се отглежда широко в Африка, Южна Америка, Южна Азия и Австралия.
Канеленото дърво е вечнозелено. То е тропическо и е част от семейство Лаврови. Височината, до която може да се извиси, е 10 м. Кората на дървото е гладка и светлокафява на цвят. Клоните са тънки и с форма на цилиндър. Листата са прости, с форма на яйце с остър връх и имат дръжки. Те са разположени противоположно. Цветовете са белезникаво зелени. Обикновено те са събрани в метличести съцветия. Плодовете са с форма на елипса и имат едно семе.
Приятните на вкус и аромат лечебни канелени пръчици се получават от вътрешния слой на кората след дъждовен период. За различни изцелителни отвари се използват кората и клоните на дървото, които трябва да са предварително изсушени.
В растението се съдържа етерично масло. Откриват се танини, слузни вещества и калциев оксалат. В състава му има нишесте, фибри и желязо. Богато е на калций, протеини и мазнини.
Билката има антисептично и антиоксидантно действие. Прилага се при проблеми със стомашно-чревния тракт. Помага за правилното храносмилане. Лекува настинки, вирусни инфекции и загуба на гласа. Гаргара с билката премахва бактериите от устната кухина и подобрява дъха.
Помага при диабет, тъй като понижава нивата на кръвната захар в организма. Екстрактът от канела спомага за намаляване на телесните мазнини. Използва се при хранителни режими и при затлъстяване. Повишава метаболизма. Употребата на билката предпазва от инсулт. Помага за повишаване на полезната функция на мозъка.
Канелата се използва като силен афродизиак. Има отлично тонизиращо действие. В билката има антиоксиданти, които повишават имунитета. Етерично масло от растението се прилага при масажи за отпускане на тялото. Използва се и в различни маски за коса и кожа.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…