• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Лепка

Лимфната система става като нова

Лепката е близък родственик на еньовчето. Освен по действие, си приличат и по някои външни характеристики. Лепката също е едногодишно тревисто растение, което има крилато стъбло. Цветовете на растението са малки и бели. Венчето е сраснало, а тичинките са четири на брой. Плодът на билката се разпада на части. Той е много сух и бодлив.
Разпространението на лепката започва от Европа, Северна Африка и Азия. У нас често се среща край шосета, храсталаци и в градини. На много места лепката е считана за плевел и е незаслужено пренебрегвана.
Лепката е известна още под името „подрумче“ и е от най-значимите и ценени средства за преодоляване на проблеми с лимфната система. Билката я стимулира и подпомага отстраняването на токсините от организма.
Голяма роля за тези свойства играе химичният състав на растението, в който влизат съединения сапонини, танини, галопа, багрила и гликозидиасперулозиди. Богато е на витамин C и лимонена киселина. Лепката е има още алкалоиди като кофеин, феноли като фенолни киселини и антрахинонови производни.
Народната медицина използва надземната част на растението, която се събира по време на цъфтеж.
Билката е известна с болкоуспокоително, слабително, пикочогонно и противомикробно действие. Приложена като запарка действа и при премахване на пясък в бъбреците, стомашно-чревни колики, запек, болезнено и затруднено уриниране. Препоръчва се при епилепсия, водянка и гуша. Лепката действа благоприятно при лечение на болести на черния дроб, подагра и заболяване на сърцето.
За външна употреба помага при подобряване състоянието на кожни проблеми като псориазис, екзема, дерматит, акне и наранявания с различен произход. Често се ползва под формата на лапи и компреси върху оттоци.
Според баба Ванга лепката помага и при прилошаване. По нейна рецепта билката се счуква и се поставя под лъжичката.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…