• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Карамфил

Аромат, красота и здраве

Латинското наименование на Карамфилът е Dianthus и се превежда като е „цветето на Зевс“. Прозвището му се налага благодарение на прекрасните цветове, пленителния аромат и силните лечебни свойства. Привнесено от средиземноморските ширини, днес е познато в почти всички континенти и се отглежда като декоративно и хибридно.
Карамфилът е многогодишно тревисто растение, което обича глинесто-песъчлива почва с добър дренаж. Често стъблото му е разклонено и дълго, достигащо височина от около 70 см. Листата му са тънки и дълги, а цветът им е зелен с леки сиви оттенъци. Цветовете са единични, големи, красиви и обагрени в различни нюанси. По принцип те са ярко розови или лилави, но тъй като растението е хибридно, се среща и в други цветове. Цъфти през края на пролетта и летния сезон.
Карамфилът има богат химичен състав, който включва ĸaлций, жeлязo и мaгнeзий. Откриват се фocфop и ĸaлий. Съдържа нaтpий и цинĸ. Има изключително разнообразен състав от витамини – А, В, C , D, Е и К. Растението включва тиaмин и pибoфлaвин. Налична са и веществата ниaцин и фoлиeвa ĸиceлинa.
За лечебни цели се използват надземните части на карамфила, като от тях се извличат екстракти. Листата на цвета може да се използва в кулинарията като ядлива декорация.
Растението се прилага при лечение на гингивит и пародонтит. Използва се като болкоуспокояващо при зъбобол и като противовъзпалително средство. Намалява главоболието. Карамфилът стимулира секрецията на храносмилателните ензими и по този начин се регулира правилното храносмилане. Чай от билето успокоява стомашните раздразнения и се прилага за предотвратяване на гадене.
Билката е силен антиоксидант и затова действа благоприятно на черния дроб и подобрява метаболизма. Екстракт от карамфил има способността да регулира нивата на захарта в кръвта и помага при диабетни състояния. Минералния състав на растението съдейства за повишаване здравината на костите и на ставите.
Добавянето на карамфилово масло като съставка в маски за кожата помагат при борба с акнето. Напитка от билката спокойно може да бъде консумирана от деца и бременни, тъй като е богата на хранителни вещества. Използва се като афродизиак.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…