Карамфил

Аромат, красота и здраве

Латинското наименование на Карамфилът е Dianthus и се превежда като е „цветето на Зевс“. Прозвището му се налага благодарение на прекрасните цветове, пленителния аромат и силните лечебни свойства. Привнесено от средиземноморските ширини, днес е познато в почти всички континенти и се отглежда като декоративно и хибридно.
Карамфилът е многогодишно тревисто растение, което обича глинесто-песъчлива почва с добър дренаж. Често стъблото му е разклонено и дълго, достигащо височина от около 70 см. Листата му са тънки и дълги, а цветът им е зелен с леки сиви оттенъци. Цветовете са единични, големи, красиви и обагрени в различни нюанси. По принцип те са ярко розови или лилави, но тъй като растението е хибридно, се среща и в други цветове. Цъфти през края на пролетта и летния сезон.
Карамфилът има богат химичен състав, който включва ĸaлций, жeлязo и мaгнeзий. Откриват се фocфop и ĸaлий. Съдържа нaтpий и цинĸ. Има изключително разнообразен състав от витамини – А, В, C , D, Е и К. Растението включва тиaмин и pибoфлaвин. Налична са и веществата ниaцин и фoлиeвa ĸиceлинa.
За лечебни цели се използват надземните части на карамфила, като от тях се извличат екстракти. Листата на цвета може да се използва в кулинарията като ядлива декорация.
Растението се прилага при лечение на гингивит и пародонтит. Използва се като болкоуспокояващо при зъбобол и като противовъзпалително средство. Намалява главоболието. Карамфилът стимулира секрецията на храносмилателните ензими и по този начин се регулира правилното храносмилане. Чай от билето успокоява стомашните раздразнения и се прилага за предотвратяване на гадене.
Билката е силен антиоксидант и затова действа благоприятно на черния дроб и подобрява метаболизма. Екстракт от карамфил има способността да регулира нивата на захарта в кръвта и помага при диабетни състояния. Минералния състав на растението съдейства за повишаване здравината на костите и на ставите.
Добавянето на карамфилово масло като съставка в маски за кожата помагат при борба с акнето. Напитка от билката спокойно може да бъде консумирана от деца и бременни, тъй като е богата на хранителни вещества. Използва се като афродизиак.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…