• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Подбел

Дишай свободно

Подбелът е сред най-добре изучените билки у нас, ползван още от нашите прадеди и предаден на нас. От миналото, та чак до наши дни, билката се нарежда сред най-ефикасните природни бичове срещу астма, бронхити и всякакви белодробни заболявания. Тя се използва за лечение на ларингит и възпаление на горните дихателни пътища. Билето помага при бронхиална астма и спира възпалението на белия дроб.
Подбелът обича глинести почви. Той се среща по насипи, влажни брегове, сипеи, канали и изоставени места из цялата страна.
Представлява многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Цъфти през месец март. Именно през ранната пролет от коренището му започват да израстват стъбла. Те достигат до височина от едва 25 см. Стъблата са с розови люспи, а на върха им има обемисти и гиздави кошнички. Листата са разположени на два реда по стъблата, като тези от външната страна са по-големи. Плодът на растението е с форма на цилиндър и с бяла пухеста хвърчилка. След узряването на семената листата започват да се развиват във вид на розетка.
Подбелът е така лечебен, тъй като съдържа фарадиол, арнидиол и тараксинтин. Присъстват още фитостерин, рутин, стигмастерин и дъбилни вещества.
За медицински цели се използват по-младите листа на растението. Те се събират през месеците юли и август в сухо и слънчево време. След обстойно почистване листата се разпръсват на слънце за половин ден, след което сушенето може да продължи и на сянка. Добре изсушените листа от подбел от горната си страна са зелени на цвят, а от долната – сребърнобели.
Подбелът има свойството да помага при сериозно възпаление на дихателната система. Запарка от подбел се приема за лечение на стомашно-чревния тракт, като благоприятства храносмилането и намалява раздразнението. Много хора прибягват до подбел и при възпаление на пикочния мехур и пикочните канали.
В народната медицина се използват свежите листа на подбел, които се налагат върху рани и циреи и им помагат да заздравеят по-бързо. Когато е на лапи от счукани листа се прилага за лечение на кожни заболявания, възпалени разширени вени на краката и мазоли.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…