• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Черен оман

Лечение за незарастващи рани

Черен оман е определен като една от най-ценните и полезни билки, с които природата ни е дарила. Растението е известно още под названието „голям кокеш“. За лечебните му качества се знае още от времето на римляните и древните гърци. Те прилагали лапи от билката като сигурен начин за по-бързо заздравяване на рани, изгаряния и счупени кости.
Черният оман обича влажните терени. Той се среща из храсталаците около реките. Познат е и като бурен, който се помества около огради и пътища. Вирее по по-ниските места, както и в предпланините в България. Произхожда от Европа, но се среща и в други райони по света.
Той е многогодишно тревисто растение. Стъблото е с разклонения, които имат власинки. То достига около 1.5 м височина. Листата на черния оман имат форма на елипса. Специфичното при тях е, че долните листенца притежават дръжки, а горните са приседнали. Цветовете са лилави, понякога розови или бели. Плодът е сух и се разпада на 4 орехчета, които са черни на цвят и са с лъскава повърхност. Венчето е тръбесто звънчевидно. Когато разцъфтява е виолетово до пурпурночервено, като постепенно преминава в светлосиньо. Цъфти от май до юли.
За създаване на лековити отвари от билката се ползват корените на черния оман. Необходимо е те да бъдат събрани в края на лятото или началото на есента. Корените имат алантоин, който се слави със стимулацията на регенериране на тъканите. В тях се съдържат още пиролизидинените алкалоиди симфитин, ехинатин и лазиокарпин. В състава им се откриват слузни вещества, скорбяла и дъбилни вещества. Богати са на смоли, аспарагин и фенолни киселини. Имат тритерпени и етерично масло.
Наличието на множество лечебни съставки в черния оман го правят толкова ефикасен при усилване заздравяването на рани и счупени кости. Билката помага за регенерацията на кожата при гнойни рани. Препоръчва се при язви на стомаха и дванадесетопръстника. Лекува и наранявания върху устната лигавица и венците.
В българската народна медицина черният оман е предпочитано природно средство за лечение на диария и кашлица. Билката спира кървенето от носа и от червата. Препоръчва се при продължителна менструация.
Употребата на черен оман е необходимо да бъде премерена, защото растението притежава вещества, които имат много силно действие върху организма и могат да причинят отравяне.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…