• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Росопас

Успокоява жлъчните кризи

Росопас у нас се възприема като плевел, но в действителност това е една от най-полезните билки в природолечението. Познат е и под имената димянка, горчива трева, нерадиче, шефтериче и зайча опашка. Среща се по тревисти места, край шосета и в посеви из цялата страна. Намира разпространение още в Европа, Северна Африка и Югозападна Азия.
Росопасът е едногодишно тревисто растение с много разклонени стъбла. Той има розово-виолетови до пурпурночервени цветове. Плодът е орехче с форма на кълбо, което е вдлъбнато на върха си. Бере се по време на цъфтежа на растението от април до юни. Отличава се по плодовете, които са изправени нагоре и на върха си са вдлъбнати, а не заострени, както е при другите подобни видове.
Билката съдържа алкалоиди, флавоноиди, органични киселини. В състава ѝ има още танини и горчиви вещества. Притежава жлъчегонно, спазмолитично и болкоуспокояващо действие, дължащо се на алкалоидите.
Българската медицина използва стръковете на росопас за различни видове болежки. Запарка от билката се прилага при нарушения в жлъчка, жлъчни камъни и жлъчни колики. Растението подпомага изпразването на жлъчния мехур, като разхлабва гладката мускулатура на жлъчните пътища. Подобно действие оказва и по отношение на пикочните пътища.
Лечебният росопас намира приложение при язва на стомаха, мигрена, хроничен запек, хемороиди и газове. Билката помага и за нормализиране на ниското кръвно налягане.
Благоприятно действие оказва при скрофули, хепатит, цистити и холецистити. Лекува бъбречно-каменна болест, подагра и туберкулоза на белите дробове.
Външно росопасът се използва при пъпки и лишеи, дерматити. Прилага се при поява на бръчки. Свойствата на билката помагат при лечение на краста, конюнктивит и хемороиди. Росопас се използва и като средство срещи лошия дъх в устата. Употребата му спомага за намаляване на телесното тегло.
Необходимо е да се знае, че растението е отровно. Не бива да се използва самостоятелно, защото може да доведе до увреждане на нервната система, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Прилага се само при лекарско предписание.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…