Росопас

Успокоява жлъчните кризи

Росопас у нас се възприема като плевел, но в действителност това е една от най-полезните билки в природолечението. Познат е и под имената димянка, горчива трева, нерадиче, шефтериче и зайча опашка. Среща се по тревисти места, край шосета и в посеви из цялата страна. Намира разпространение още в Европа, Северна Африка и Югозападна Азия.
Росопасът е едногодишно тревисто растение с много разклонени стъбла. Той има розово-виолетови до пурпурночервени цветове. Плодът е орехче с форма на кълбо, което е вдлъбнато на върха си. Бере се по време на цъфтежа на растението от април до юни. Отличава се по плодовете, които са изправени нагоре и на върха си са вдлъбнати, а не заострени, както е при другите подобни видове.
Билката съдържа алкалоиди, флавоноиди, органични киселини. В състава ѝ има още танини и горчиви вещества. Притежава жлъчегонно, спазмолитично и болкоуспокояващо действие, дължащо се на алкалоидите.
Българската медицина използва стръковете на росопас за различни видове болежки. Запарка от билката се прилага при нарушения в жлъчка, жлъчни камъни и жлъчни колики. Растението подпомага изпразването на жлъчния мехур, като разхлабва гладката мускулатура на жлъчните пътища. Подобно действие оказва и по отношение на пикочните пътища.
Лечебният росопас намира приложение при язва на стомаха, мигрена, хроничен запек, хемороиди и газове. Билката помага и за нормализиране на ниското кръвно налягане.
Благоприятно действие оказва при скрофули, хепатит, цистити и холецистити. Лекува бъбречно-каменна болест, подагра и туберкулоза на белите дробове.
Външно росопасът се използва при пъпки и лишеи, дерматити. Прилага се при поява на бръчки. Свойствата на билката помагат при лечение на краста, конюнктивит и хемороиди. Росопас се използва и като средство срещи лошия дъх в устата. Употребата му спомага за намаляване на телесното тегло.
Необходимо е да се знае, че растението е отровно. Не бива да се използва самостоятелно, защото може да доведе до увреждане на нервната система, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Прилага се само при лекарско предписание.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…