• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Пчелник

Здрав стомах и спокойни черва

За употребата на пчелника има сведения още от времето на Римската империя, когато Юлий Цезар използвал растението при ухапване от змии. Древноримският лекар и философ Гален го е препоръчвал за облекчаване на кашлица и за укрепване на дихателната система. Тези сведения, независимо дали се основават на предания или на реален практически опит, са напълно оправдани.
Днес пчелник може да бъде открит из цялата страна по тревисти и буренливи места, край шосета и огради. Той е тревисто растение, характеризиращо се с много на брой власинки, които му придават блед и белезникав цвят. Листата са разположени спирално. Те са с дръжки, големи по размер са и са с форма на елипса. Растението има бели цветове, като чашката е с 10 завити зъбчета, а венчето е двуустно. Тичинките са 4. Плодът се разпада на 4 продълговати орехчета. Цъфти от юни до септември.
Лечебно приложение намира надземната част на билката. Ефектът на пчелника се дължи на веществата, които съдържа. Особено роля има горчивото вещество марубин, което, съвместно с други компоненти на етеричното масло от растението стимулира секреция на мукозните мембрани. Именно те покриват респираторния и храносмилателния тракт. Химичният състав включва още алкалоидите бетоницн турицин и стахидрин. Известни са и веществата холин, галова и урзолова киселина.
Пчелникът има спазмолитично, жлъчегонно и противокашлично действие. Той се използва при болести на черния дроб и при стомашно-чревни възпаления. Билката се справя с лечение на възпалени бъбреци и пикочен мехур. Прилага се при диабет, скрофули, ревматизъм и кожни обриви.
В народната медицина билката се използва при лечение на хепатити и остра кашлица. Билето действа и като отхрачващо средство при различни белодробни заболявания, особено при белодробна туберкулоза. Пчелникът се прилага и при болезнена или недостатъчна менструация.
Растението оказва благоприятно въздействие при диария и малария. Пчелникът е добър помощник при справяне със сърдечната слабост, аритмията, анемията и спазмите. Помага за подобряване на апетита и е отлично средство за успокояване на нервната система.
Опитните билкари препоръчват пчелник и при глисти, хемороиди, циреи и възпаления на лимфните жлези.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…