Царевична коса

Топи подкожни мазнини

Варената царевица е едно от най-вкусните и полезни хранителни изкушения за малки и големи. Но освен зрънцата, ползи за здравето ни има и царевичната коса. Тя е жълтеникава на цвят, расте между кочана и листата на царевицата, като ги покрива.
Царевичната коса се използва като силно билково средство. За нейната лековита употреба знаем от народите в Южна Америка. Билката е известна и в Китай, Франция и Турция. В България познаваме царевичната коса и под името „свила“ и се отглежда като култивирано тревисто растение.
Характерен външен белег на царевицата е изправеното стъбло, което може да достигне до 3 м височина. То е с форма на цилиндър и е разделено на възли и междувъзлия. Листата на растението са разположени спирално във възлите и са големи по размери. Цветовете са събрани във връхни метлици. Плодът е зърно. Цъфти от юли до септември.
Съставът на царевицата е богат на витамин К, сапонини и танини. Открити са още мазнини, стерини и флавоноиди. В нея има пантотенова киселина, етерично масло, смолисти и горчиви вещества.
За лечебни цели се използва царевичната коса, която се събира след опрашването. После трябва да се изсуши на сянка, като температурата на въздуха е добре да е по-висока. Готовата билка е с жълто-кафяв или златистокафяв цвят.
Косата на царевицата помага при проблеми с жлъчката. Използва се като естествен диуретик. Оказва благоприятно въздействие при лечение на атеросклероза. Билката помага за спиране на маточни кръвотечения и такива от носа.
Билето лекува възпаления, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се при чернодробни заболявания. Царевичната коса помага при диабет. Има свойството да намалява апетита и се използва за отслабване. Прилага се и като успокоително.
Царевичната коса може да се използва като слабително, само ако не е добре изсушена. Запарката от билката лекува гъбични заболявания. Билето помага при гинекологични проблеми и употребата му може да предизвика маточни контракции. Лечебните свойства на билката действат болкоуспокояващо при болезнена менструация.
Консумацията на чай от царевична коса премахва нежеланите подкожни мазнини.

Популярни продукти

Промо

Slim

,
27.00 лв. 24.00 лв.
Промо

Detox

,
29.00 лв. 26.00 лв.
Промо

Energy

29.00 лв. 26.00 лв.
Промо

Balance

,
27.00 лв. 24.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.
Промо

Цитрус мате

,
28.00 лв. 24.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…

Няма продукти в количката.
0