• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Царевична коса

Топи подкожни мазнини

Варената царевица е едно от най-вкусните и полезни хранителни изкушения за малки и големи. Но освен зрънцата, ползи за здравето ни има и царевичната коса. Тя е жълтеникава на цвят, расте между кочана и листата на царевицата, като ги покрива.
Царевичната коса се използва като силно билково средство. За нейната лековита употреба знаем от народите в Южна Америка. Билката е известна и в Китай, Франция и Турция. В България познаваме царевичната коса и под името „свила“ и се отглежда като култивирано тревисто растение.
Характерен външен белег на царевицата е изправеното стъбло, което може да достигне до 3 м височина. То е с форма на цилиндър и е разделено на възли и междувъзлия. Листата на растението са разположени спирално във възлите и са големи по размери. Цветовете са събрани във връхни метлици. Плодът е зърно. Цъфти от юли до септември.
Съставът на царевицата е богат на витамин К, сапонини и танини. Открити са още мазнини, стерини и флавоноиди. В нея има пантотенова киселина, етерично масло, смолисти и горчиви вещества.
За лечебни цели се използва царевичната коса, която се събира след опрашването. После трябва да се изсуши на сянка, като температурата на въздуха е добре да е по-висока. Готовата билка е с жълто-кафяв или златистокафяв цвят.
Косата на царевицата помага при проблеми с жлъчката. Използва се като естествен диуретик. Оказва благоприятно въздействие при лечение на атеросклероза. Билката помага за спиране на маточни кръвотечения и такива от носа.
Билето лекува възпаления, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се при чернодробни заболявания. Царевичната коса помага при диабет. Има свойството да намалява апетита и се използва за отслабване. Прилага се и като успокоително.
Царевичната коса може да се използва като слабително, само ако не е добре изсушена. Запарката от билката лекува гъбични заболявания. Билето помага при гинекологични проблеми и употребата му може да предизвика маточни контракции. Лечебните свойства на билката действат болкоуспокояващо при болезнена менструация.
Консумацията на чай от царевична коса премахва нежеланите подкожни мазнини.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…