• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Синчец

„Резервни очила” от природата

Синчецът е носталгия. Той е онова малко и нежно растение, покрило със синя пелерина поляните, от което децата сплитат чудно хубави венци. Възпят и в българската литература, синчецът е познат у нас с множество наименования, някои от които са метличина, горски синчец, бъклец, бакълчец, горски гороцвет, див зюмбюл и синиче.
Растението е разпространено на Апенините, Балканския полуостров, в Алпите и Азия. У нас вирее на надморска височина от 200 до 2200 м. Обича да расте из поляни преди да се разлистят дърветата, за да може да се възползва изцяло от слънчевата светлина.
Синчецът е многогодишно тревисто растение. То има луковица, която е голяма едва няколко сантиметра. През пролетния сезон от нея изникват две листенца и едно стъбло, на което се намира цветът. Листата на растението са островърхи, а стъблото е високо около 25 см. Плодовете представляват капсула. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички. Характерно при тях е, че външните са с форма на фуния, а вътрешните – на тръбичка. Синчецът цъфти в началото на лятото.
За изготвяне на лечебни отвари се използват единствено сините цветове на растението. Те трябва да се изсушат на сянка. По този начин не избледнява цветът им и запазват изцелителните си свойства. В състава им има антоцианини, кумарини и флавоноиди. Съдържат гликозид центаурин, слузни вещества и микроелементи.
Синчецът има апетитовъзбуждащо, жлъчегонно и диуретично действие. Препоръчва се при безапетитие. Употребява се при лошо храносмилане, магарешка кашлица и ангина. Лечението с билката помага при възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания. Облекчава възпалените очи.
Народната медицина прилага синчец при изтощение от дълго боледуване. Той има лечебни свойства при заболявания на пикочоотделителните пътища, както например нефрити, уретрити и цистити. Билката помага при заболявания на жлъчните пътища. Препоръчва се синчецът да се консумира при възпалителни заболявания на бронхите.

Билката се прилага външно при проблеми с кожата. С нея се правят промивка при възпаление, нараняване или перде на очите. Синчецът се използва за стимулиране растежа на косата. За борба с пърхота и сърбежа на скалпа се препоръчва употребата на запарка от цветните кошнички на растението.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…