Боровинка червена

За здрави пикочни пътища

Инфекцията на пикочните пътища е сред най-честите здравословни проблеми и голям процент от хората познават дискомфорта от болка, подуване и зачервяване. Но има и един лесен начин за поддържане на доброто здраве на пикочните пътища – прибавянето на червена боровинка в дневното меню. Проантоцианидините в нея създават естествена преграда пред бактериите и микробите, като предотвратяват причиняването на инфекция.
Червената боровинка е свежа съкровищница, богата на витамин С и диетични фибри, която чисти „лошия“ холестерол. Тя е вечнозелен храст, достигащ 40 см височина. Листата ѝ са тъмнозелени и кожести, с характерни точки по долната си повърхност. Цветовете на червената боровинка са бледорозови, разположени по групи, които създават гроздовидни съцветия. Цъфтят през първите месеци от лятото. Плодовете са сочни дребни сферички и привличат с наситеночервен цвят.
Червената боровинка се среща в Северна Америка, откъдето произлиза, Европа и Азия. В България обитава каменливи поляни и иглолистни гори в Родопите, Рила, Пирин, Витоша и Стара планина.
И листата, и плодовете на червената боровинка имат доказани лечебни свойства, поради наличието на разнообразие от химични вещества – омега-3 и омега-6, мастни киселини, витамини и минерали. Съдържат дъбилни вещества, каротеноиди и фитостероли. В състава им има също арбутин, хидрохинон и катехинови танини. Богати са на флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафеена киселина. Разполагат и с големи дози витамин С.
Отвара от 3-4 чаени лъжички нарязани листа от червена боровинка в 250 мл вода, които се варят 15 мин, помага при камъни в бъбреците, нефрит и цистит. Запарка от листата се прилага и при заболявания на черния дроб, колити и запек. Плодовете са полезни при ревматизъм, за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Чрез редица изследвания се установява положителната роля на боровинката при болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни изменения, свързани със стареенето.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…