• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Глухарче

Да подариш здраве на черния дроб

Цъфналото жълто глухарче прилича на спомен от детството – слънчево, пълно с вяра и жизненост. Всяко дете е брало букет от глухарчета или е издухвало изсушените семена на цветето, пожелавайки си нещо. Глухарчето е щастие и освен това е и една от най-полезните билки, които природата ни е дарила. Сред най-големите преимущества на растението е помощта му при лечение на ракови заболявания и изцеляване на болния черен дроб.
Глухарчетата са лесно откриваеми из ливади и пасища, по необработени и изоставени места, край пътища и селища. Билката е разпространена по територията на България. Среща се изключително в Европа и Западна Азия, но е пренесена и в целия свят.
Глухарчето е тревисто растение. То има дебел корен с форма на вретено. Стъблото му е по-късо с листна розетка при основата. Листата му са дълбоко нарязани, отстрани са назъбени и голяма върхова част. Кошничките на глухарчето са единични. Цветовете са тъмножълти. Плодосемката е дълга няколко милиметра с разширена долна част и с разперена бяла хвърчилка. На цвят е кафява. Глухарчето цъфти от март до септември, като кошничките се отварят и затварят според часа от денонощието и атмосферните условия.
Ценните вещества, които се съдържат в глухарчето и го правят толкова целебен, са дъбилни, смолисти, слузни и белтъчни вещества, фитонутриенти, както и органични киселини, стерини, мазнини, холин. Богат е на витамини С, А, В2, Е, РР, сапонини, венци, манган, желязо, калций, фосфорни соли и протеин.
Лечебни отвари се приготвят от надземната част от корените на цветето-билка, която се събира преди цъфтеж или по време на него. Запарка се прави и само от корените на глухарчето. Листата на растението се ползват в приготвяне на пресни салати. Екстракти от глухарче дори може да се открие на капсули в аптеките.
Народната медицина препоръчва глухарчето за прочистване на кръвта и черния дроб, както и за тонизиране на целия организъм. Използва се и за подобряване на секрецията на храносмилателната система, при стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни заболявания и такива на жлъчката. Приемът на глухарче засилва апетита. Понякога има и слабително свойство. Използва се като глистогонно и диуретично средство. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и кожни болести.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…