• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бял оман

Отърви се от болката

Белият оман присъства в гръцката митология като билката, появила се от падналите в почвата сълзи на Хубавата Елена. Представлява тревисто растение. Коренището му е дебело, разклонено, тъмнокафяво на цвят, а като се разреже – бледожълто до бяло. Оттам идва и името му – бял оман. Растението достига височина до 2 метра. Стъблото му е покрито с власинки и е разклонено на върха. Листата му са последователно подредени, едри и продълговати, а от долната страна – мъхести и кадифени. Съцветията са коруби, разположени поотделно на върха на стъблото и клоните. Цветовете са жълти, поради което белият оман понякога се нарича и жълт оман. Крайните цветчета са езичести плодникови, средните са двуполови и тръбести.

В България белият оман се среща предимно в източните части на страната, където расте по влажни и сенчести места в горите. Може да го забележите из крайречни храсталаци и до планинските потоци.

Истинският цяр на белия оман се съдържа в неговите корени, както и в коренищата. За да дадат максимума от полезни вещества, се вадят в началото на пролет или късно през есента. Изсушените корени от растението имат в себе си етерично масло, което съдържа сесквитерпеновите лактони алантолактон и дехидроалантолактон. В състава им се открива инулин, алкалоиди, смоли и пектини. Изолирани са и разпадните продукти псевдоинулин и хелиантенин.

Българската народна медицина препоръчва спиртния извлек от корените на белия оман при сърцебиене, главоболие, епилепсия и коклюш. Употребява се също и за лечение на упорита кашлица, остър бронхит, задух и други оплаквания на гърдите. Оказва благоприятно влияние при успокояване на диария, язва, гастрит и други заболявания на храносмилателната система.
Корените на белия оман помагат на нежния пол да се отърве от болезнената менструация и от досадното главоболие. Достатъчно е да се приготви отвара от 1 супена лъжица нарязани корени на 1/2 л сода, като варенето продължава 10 мин. След като се прецеди и изстине, от продукта се взима по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Белият оман успешно се справя със зъбобола и проблемите на устната кухина. Употребата му е препоръчителна при бременни жени, защото растението предпазва от преждевременно раждане. Стимулира апетита и подобрява храносмилането. Особено полезен е за жлъчката.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…