Очанка

Радост за очите

Името на тази билка веднага ни насочва за какво се използва. Очанката помага при зачервени и раздразнени очи. Нейната сила се използва за лечение на конюнктивит. Тя е истинско природно чудо и радост за очите.
Очанка се среща из ливади и пасища. Тя расте по тревисти терени и храсталаци из България. Представлява едногодишно тревисто растение. Билката има високо и право стъбло, което е разклонено. Листата ѝ са разположени едно срещу друго. Те са с яйцевидна форма. Цветовете на очанката се намират в пазвите на листа, които са по-горе. Венчето е в различни цветове, с форма на тръбичка. Цъфти от май до септември, а плодът ѝ е многосеменен и се разпуква на върха.
Очанката съдържа богат състав от ценни вещества като иридоида аукубин, етерично масло, галотанин и синьо багрило. В билката има алкалоиди, стигмастерол и р-ситостерол. Тя е богата на холин, кафеена и ферулова киселини. Характерни за растението са летливи с водна пара бази. Очанката дава всичките си ползи, ако е събрана в периода от май до септември. През тези месеци билката цъфти и си набавя витамини.
Народната медицина използва изцяло стъблото, листата и цветовете на растението, които имат противовъзпалително, омекчително и затягащо действие.
Очанката е „очен лекар“ от природата. Тя се използва външно при възпаление на клепачите, конюнктивити и ечемик. Поради силните си лечебни свойства участва в химичния състав на очни капки, които се прилагат при изморени и зачервени очи. Билката помага и при лечение на очната мембрана. Очанката има силата да подобри и зрението при хора над 70 години.
Освен това запарка от билката оказва благоприятно влияние при възпаление на ларинкса, заболявания на стомаха и червата. Очанката също така лекува алергии, бронхит, съпроводен с кашлица и лепкав секрет. Тя се прилага при хрипав глас, помага при нарушено храносмилане и отсъствие на апетит. Билката се използва при гастрит и жълтеница. Прилага се при диатези, екземи и туберкулоза на детската кожа.
Очанката е отровна билка и не бива да се прекалява с консумацията ѝ. Под внимание трябва да се вземе и съдържанието ѝ на определени вещества, които могат да причинят различни раздразнения.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…