• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Очанка

Радост за очите

Името на тази билка веднага ни насочва за какво се използва. Очанката помага при зачервени и раздразнени очи. Нейната сила се използва за лечение на конюнктивит. Тя е истинско природно чудо и радост за очите.
Очанка се среща из ливади и пасища. Тя расте по тревисти терени и храсталаци из България. Представлява едногодишно тревисто растение. Билката има високо и право стъбло, което е разклонено. Листата ѝ са разположени едно срещу друго. Те са с яйцевидна форма. Цветовете на очанката се намират в пазвите на листа, които са по-горе. Венчето е в различни цветове, с форма на тръбичка. Цъфти от май до септември, а плодът ѝ е многосеменен и се разпуква на върха.
Очанката съдържа богат състав от ценни вещества като иридоида аукубин, етерично масло, галотанин и синьо багрило. В билката има алкалоиди, стигмастерол и р-ситостерол. Тя е богата на холин, кафеена и ферулова киселини. Характерни за растението са летливи с водна пара бази. Очанката дава всичките си ползи, ако е събрана в периода от май до септември. През тези месеци билката цъфти и си набавя витамини.
Народната медицина използва изцяло стъблото, листата и цветовете на растението, които имат противовъзпалително, омекчително и затягащо действие.
Очанката е „очен лекар“ от природата. Тя се използва външно при възпаление на клепачите, конюнктивити и ечемик. Поради силните си лечебни свойства участва в химичния състав на очни капки, които се прилагат при изморени и зачервени очи. Билката помага и при лечение на очната мембрана. Очанката има силата да подобри и зрението при хора над 70 години.
Освен това запарка от билката оказва благоприятно влияние при възпаление на ларинкса, заболявания на стомаха и червата. Очанката също така лекува алергии, бронхит, съпроводен с кашлица и лепкав секрет. Тя се прилага при хрипав глас, помага при нарушено храносмилане и отсъствие на апетит. Билката се използва при гастрит и жълтеница. Прилага се при диатези, екземи и туберкулоза на детската кожа.
Очанката е отровна билка и не бива да се прекалява с консумацията ѝ. Под внимание трябва да се вземе и съдържанието ѝ на определени вещества, които могат да причинят различни раздразнения.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…