• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Резене

Билков еликсир за добро храносмилане

Състоянието на храносмилателната система се влияе, както от начина на хранене, така и от начина ни на живот. При ежедневни проблеми като подуване, тежест след консумация на храна и газове може да експериментирате с лековити природни средства. Сред най-доказаните, но малко известно, е билката резене. Приемът ѝ помага на организма да обработи храната по-добре и така да създаде повече енергия за цялото тяло.
Резенето, познато и като „див копър“ или „морач“, се отглежда в по-топлите части на страната – Североизточна България, Тракийската низина и Източни Родопи. По външните си характеристики резене се доближава до копъра, но на вкус напомня на анасона. Билката е тревисто многогодишно растение, което се откроява със специфичната си миризма. Има високо и много разклонено стъбло, а листата му са последователни. Цветовете са прибрани в сложни сенници, като в основата си нямат обвивка. Венчелистчетата са жълти на цвят. Най-характерното за растението е, че неговите плодове представляват сухо семе, което съдържа голямо количество анетолово масло – основна съставка на мастиката. Цъфти от юли до септември.
С лечебна цел се използват плодовете на резенето. Те се събират преди да узреят напълно. След това се оставят да се изсушат на сенчести места, като по този начин се сдобиват със специфичния си вкус и анасонова миризма. В плодовете си има етерично масло, чиято основна съставка е бицикличния кетон фенхон. Присъстват и други ароматни съединения, сред които метилхавикол и анисов алдехид. Има и богат набор от витамини и белтъчини.
Като лечител билката се използва главно заради нейните многобройни действия – газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично и диуретично. Запарка от резене се прилага при лошо храносмилане, колики при бебетата, гастрит. Плодчетата се използват често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек и задръжка на газове.
Билката е полезна и при белодробни заболявания, като премахва кашлицата и бори астмата. Ползва се при лечение на камъни в бъбреците и цистит. Тя помага при нарушена сърдечна дейност. Едно от действията ѝ е да помага за извеждане токсините от организма, като така лекува и пораженията върху черния дроб. Резенето сваля високата температура и помага при намалено зрение. Бори гъбични заболявания и полова слабост. Използва се и от кърмачки при намалена лактация.
Много полезно е и етеричното масло от билката, което чисти организма от вредните шлаки и токсини. По време на менопауза при жените това масло се оказва изключително ефективно, тъй като стимулира създаването на естроген в организма.
Интересно е вярването, че ароматът на маслото от резене ни пази от заблуждения и грешни изводи, като ни насърчава спокойно и трезво да гледаме истината в очите.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…