• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Жаблек

За кърмещи жени

Кърменето е личен и свещен акт за изграждане на непоклатима връзка между майката и нейната рожба. То играе главна роля за създаването на силен имунитет на бебето, но същевременно спомага и за доброто психическо и физическото състояние на майката. Изключително полезен в това отношение е лечебният жаблек. Той се прилага при жени, които наскоро са родили, за увеличаване количеството на кърмата.
Въпреки многобройните си ползи жаблекът не е особено познат в България и често бива подминаван. Той расте из влажни места, в близост до канали и речни брегове, ями и изкопи.
Билката е позната и като „конски ребра“. Тя представлява тревисто растение. Има високо и право стъбло, достигащо до метър и половина височина. Листата на жаблека са нечифтоперести и последователни. Съцветията са с форма на грозд и са разположени отстрани в пазвите на листата. Чашката е с форма на звезда и има 5 щитовидни зъбци. Венчето на цветовете е бяло на цвят, но може да достигне до синкавовиолетово. Плодът е линейно цилиндричен боб. Цъфти от май до август.
За медицински цели се употребяват цъфтящите части над земята на жаблека, които трябва да са изсушени. В тях са синтезирани амини, вещества, производни на гванидина, флавоноиди и танини. В състава на растението се срещат още горчиви вещества, смоли и сапонини. Богато е на витамин С и каротен.
Освен за бъдещи и настоящи майки, билката се ползва и за понижаване нивото на кръвната захар. Подходяща е за лечение на леки форми на диабет, а също се комбинира добре и с други противодиабетни средства.
В народната медицина се прибягва до жаблек, когато е необходимо естествено потогонно и диуретично средство. Билката понижава температурата при треска, помага при храносмилателни проблеми, панкреатит, хроничен запек и мокри екземи. Оказва благоприятно въздействие при лечение на цистит, бъбречни заболявания и възпаление на пикочните пътища, при лъчева болест.
Прясната билка намира приложение като противоотрова при ухапване и ужилване от насекоми.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…