Пищялка

Ангелската билка, която лекува всичко

Чували ли сте за билка, която може да изцери всяка болест? Много природни лечители вярват, че такова чудодейно растение съществува и е познато под името пищялка. В Средновековието тази билка спасила живота на доста хора и затова била наречена ангелска, а по-късно – „ангелика“. Съществува и старо предание, че лично Архангел Михаил открил билето и го дарил на хората.
Днес пищялката може да бъде открита из влажни сенчести места, край реки и потоци. Тя е двугодишно тревисто растение. Има малко ряповидно и масивно коренище. Стеблото ѝ е право, а към върха си е леко разклонено. То може да се извиси до метър височина. Цветът му е зелен, но има и виолетова багра. Листата на пищялката са разположени спирално. Цветовете на растението са малки. Те имат по 5-чашелистчета и венчелистчета. Цъфти през цялото лято – от юни до август. Плодът на растението е с форма на яйце, сплеснат е отстрани и се разпада на две половини. Характерното за него е, че има собствена специфична миризма.
В подземната част на пищялката се съдържат етерично масло и валерианова киселина. В състава на растението има още ангелицин. Срещат се и веществата остол и остенол. Богато е на ангеликова киселина, бергаптен и императорин. В билката са открити и ксантотоксин, умбелипренин и още полезни вещества.
Народната медицина използва корените и плодовете на билката. Сварените на каша корени от пищялка се прилагат под формата на лапи при трудно заздравяващи рани и циреи. За лечение на язва се прави запарка от 10 г корени в 250 мл вода. Тя трябва да се изпие за един ден.
Доказано е, че лечебната пищялка е ефективна срещу първична гъбична инфекция, която може да прерасне във фокална или системна. Другите полезни ефекти са свързани със съдържащите се в билката етерични масла и кумарини. Те стимулират секреторната функция на стомашно-чревния тракт и действат спазмолитично при колики.
Пищялката лекува ревматични болки, болезнена менструация и чернодробни заболявания. Билето помага за намаляване на подуването и образуването на газове в стомаха, а същевременно с това успокоява и спазмите. Действа много добре на чревната флора и стимулира апетита.
Билката се прилага и при по-тежки заболявания, сред които и анорексия.

Популярни продукти

Промо

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв. 24.00 лв.
Промо

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв. 26.00 лв.
Промо

Фитнес чай Energy

29.00 лв. 26.00 лв.
Промо

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв. 24.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.
Промо

Цитрус мате

,
28.00 лв. 24.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…

Няма продукти в количката.
0