• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Пищялка

Ангелската билка, която лекува всичко

Чували ли сте за билка, която може да изцери всяка болест? Много природни лечители вярват, че такова чудодейно растение съществува и е познато под името пищялка. В Средновековието тази билка спасила живота на доста хора и затова била наречена ангелска, а по-късно – „ангелика“. Съществува и старо предание, че лично Архангел Михаил открил билето и го дарил на хората.
Днес пищялката може да бъде открита из влажни сенчести места, край реки и потоци. Тя е двугодишно тревисто растение. Има малко ряповидно и масивно коренище. Стеблото ѝ е право, а към върха си е леко разклонено. То може да се извиси до метър височина. Цветът му е зелен, но има и виолетова багра. Листата на пищялката са разположени спирално. Цветовете на растението са малки. Те имат по 5-чашелистчета и венчелистчета. Цъфти през цялото лято – от юни до август. Плодът на растението е с форма на яйце, сплеснат е отстрани и се разпада на две половини. Характерното за него е, че има собствена специфична миризма.
В подземната част на пищялката се съдържат етерично масло и валерианова киселина. В състава на растението има още ангелицин. Срещат се и веществата остол и остенол. Богато е на ангеликова киселина, бергаптен и императорин. В билката са открити и ксантотоксин, умбелипренин и още полезни вещества.
Народната медицина използва корените и плодовете на билката. Сварените на каша корени от пищялка се прилагат под формата на лапи при трудно заздравяващи рани и циреи. За лечение на язва се прави запарка от 10 г корени в 250 мл вода. Тя трябва да се изпие за един ден.
Доказано е, че лечебната пищялка е ефективна срещу първична гъбична инфекция, която може да прерасне във фокална или системна. Другите полезни ефекти са свързани със съдържащите се в билката етерични масла и кумарини. Те стимулират секреторната функция на стомашно-чревния тракт и действат спазмолитично при колики.
Пищялката лекува ревматични болки, болезнена менструация и чернодробни заболявания. Билето помага за намаляване на подуването и образуването на газове в стомаха, а същевременно с това успокоява и спазмите. Действа много добре на чревната флора и стимулира апетита.
Билката се прилага и при по-тежки заболявания, сред които и анорексия.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…