• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Глог

Билката на здравото сърце

С право глогът е наричан „сърдечната билка”, тъй като укрепва сърцето физически и емоционално. Въздействието му върху нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система е доказано като едно от най-ефикасните сред всички познати лечебни средства.
Глогът е храстовидно дърво, което се среща из цялата страна. Естественият му ареал е в горите и планините. Листата му се разпознават по разсичането на 3 или 5 дяла, а цветовете му – по белия цвят и 5-те чашелистчета и венчелистчета, събрани в щитовидни съцветия. Плодът му е сферичен, червен на цвят и с костилка.
Глогът цъфти през пролетта. За медицински цели се използват листата с цветовете, само цветовете или само плодовете му. Известно е, че основно действащи вещества в химичния състав на растението са флавоноидите хиперозид, кверцетин, витексин, като общо са над 15 на брой. В плодовете се съдържа витаминозна бомба, която подхранва имунната система с витамините А, В1, В2, С. Силно концентрираните в състава на глога мастни киселини отговарят за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения оказват антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.
Поради богатия химичен състав в глога е еднакво полезно да се хапват плодовете на растението и да се пие отварата от него. Консумацията зависи от индивидуалния вкус, като е сигурно, че лечебните свойства ще се запазват напълно.
Запарка от глог помага на сърцето да работи по-добре. Тя действа като намалява съпротивлението на артериите и съответно съдейства за подобряване на кръвообращението в кръвоносните съдове и крайниците, спомага и за контракциите на сърдечния мускул.
Интересен факт е, че дори римските императори са успокоявали сърцебиенето си с отвара от глог.
Глогът се препоръчва и при хипертоници, тъй като понижава и нормализира кръвното налягане и холестерола. Препоръчва се и при хора с наднормено тегло, защото подпомага стопяването на телесните мазнини.
Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелно, глогът е силно оръжие в борбата със стреса, тревожността и паниката.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…