• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ранилист

Цери главоболие и затваря рани

Някога ранилистът бил сред най-верните съратници на българските хайдути. В дни на изпитания и тревоги билката не ги предавала, лекувала раните им, премахвала болката и напрежението. Затова днес ранилистът ни е познат и под името „хайдушка билка”.
Той вирее по тревисти места и храсталаци из цялата страна. Представлява многогодишно тревисто растение. Има полегато коренище и изправено стъбло. Листата са издължени, като в основната си част са с форма на сърце. По стъблото листата са спираловидно разположени, а тези в основата са с дръжки и събрани в розетка. Цветовете на ранилиста са розово-червени, а чашката е петделна. Тичинките са 4 на брой. Когато плодът узрее, се разпада на 4 продълговати орехчета. Цъфтежът е през цялото лято.
За лечебни цели се употребяват стръковете и коренището на ранилиста. В тях се откриват пиролидиновите алкалоиди бетоницин. Познати още са веществата стахидрин и турицин. Растението е богато на дъбилни вещества, етерично масло и сапонини. В състава му има смолисти вещества, органични киселини и минерални соли.
Чай от ранилист е силно средство при облекчаване на тежко главоболие и други проблеми с главата. Изключително полезен при облекчаване на физически травми на главата, мозъчни сътресения и дезориентация, помага след мозъчен инсулт и лицева невралгия. Има способността да сваля емоционалното и нервното напрежение.

Редовната консумация на билката подобрява кръвообращението в мозъка и вестибуларния апарат. Билето оказва благоприятно въздействие върху функциите на нервната система и паметта. Ранилистът помага за справяне с тревожността. В народната медицина билката се прилага и при заздравяване на рани и фрактури.

Вярва се, че растението е надарено с вълшебни съставки и лекува над 45 вида заболявания. Някои от тях са възпаления на бъбреците, белодробни и ревматични заболявания, възпаления на пикочния мехур и матката. Билето помага при колики и диария. Лекува подагра, радикулит, задух и жълтеница. Ранилистът се прилага при виене на свят, епилепсия и намаляване на теглото.

Хайдушката билка помага на целия организъм да се чувства добре. Нейното действие възбужда движението на жизнената енергия и премахва напрежението. Приемът на ранилист кара тялото да усеща прилив на енергия и да бъде здраво.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…