• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Чемерика

От славянските стрели до лек за укрепване на скалпа

Народната медицина у нас предлага решение не само за здравословните, но и за козметичните проблеми. Такава билка е чемериката, която от дълбока древност се ползва за укрепване на скалпа и като ефикасно средство против косопад.
Чемерика расте из влажните храсталаци и поляни, край потоците в цяла България. Тя е многогодишно тревисто растение. Разполага с коренище с форма на конус, което е късо. Стъбло се извисява до 1 м и е разклонено на върха си. Листата са разположени спираловидно. Характерно при тях е, че от горната си страна са голи, а отдолу – пухести. Цветовете на чемерика са жълто-зелени на цвят. Те са събрани в метличести съцветия с 6 околоцветни листчета в 2 кръга. Тичинките са 6, също в 2 кръга. Яйчникът е горен. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти през периода от юни до август.
За лечебни цели се използват коренищата и корените на чемериката Те трябва да бъдат извадени в началото на пролетта или след като узреят семената през есента. Изцелителните части на растението са богати на стероидни алкалоиди в свободен вид. В състава им са открити гликоалкалоиди и естерни алкалоиди. Имат цевадин, гермерин и протовератридин. Съдържат протовератрин A и B, смоли, захари и тлъсто масло. Корените разполагат и със сорганични киселини, скорбяла, горчивия гликозид вератрамин и танини.
Чемерика действа като обезболяващо. Прилага се при спазми, стомашни и чревни болки, действа и като слабително. Билката помага при лечение на базедова болест и на умствени болести. Помага за намаляване на високото кръвно налягане. Билето има и успокоителен ефект. То действа благоприятно при лечение на мускулна слабост и стимулира работата на щитовидната жлеза.
Билката се употребява и при апоплексия, главоболие, умствена и физическа умора, сърцебиене.
Чемерика намира приложение като едно от най-силните средства, предотвратяващи косопада. При външна употреба като мехлем мазане тя действа като стимулатор за растежа на косата и против пърхот. Растението помага при лечение на подагра и херпес зостер.
Билката се използва само при лекарско предписание, тъй като е особено токсична.
Интересен факт е, че преди война славяните намазвали острието на стрелите си с чемерика, като така се възползвали от токсичните свойства на растението и поваляли по-лесно противниците си.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…