• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Хибискус

Омайва и защитава сърцето

Има легенда, според която красивите цветовете на хибискуса са донесени от Рая. Те се използвали от жените като средство за омайване. Растението е символ на щастието и на красивите дами. Освен наслада за очите, хибискусът се използва като съставка за създаване на ободряващи чаени напитки. В древен Китай те били консумирани само от императорите и близките до тях хора.
Растението е познато в България под названията китайска роза, суданска роза, венециански слез, червен киселец, дървовидна ружа и каркаде. У нас се отглежда като декоративно растение. За негова родина се смята Азия и тропическите тихоокеански острови. Днес вече е разпространено и в умерените ширини на двете полукълба. За да вирее, са му необходими слънце и добре дренирана почва, която да не задържа вода.
Хибискусът е многогодишно вечнозелено храстовидно растение, което принадлежи към семейство Слезови. Кореновата му система е разклонена. Стъблата са многобройни и могат да достигнат височина до няколко метра. Те са зелени на цвят и с форма на цилиндър. Листата са с форма на яйце, имат заострени връхчета и спирално разположение по клонките. Цветовете са едри, единични и могат да бъдат в различни нюанси. Плодът е във форма на капсула и съдържа многобройни семена. Цъфти от юли до октомври.
Различните части на растението се използват в кулинарията като листата са подправки в салати, от венчелистчета се правят вина, а от цветовете – ядливи декорации. Истинските му лечебни свойства се съдържат в цветовете. Те имат витамин С, протеин и пектин. Богати са на флавоноиди, органични киселини и полизахариди. Откриват се още гликозиди и микроелементи.
Запарка от хибискус укрепва сърцето и стените на кръвоносните съдове. Помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане. Чай от каркаде регулира функциите на черния дроб. Оказва благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт и панкреаса. Използва се спазмолитичното средство. Прилага се при намаляване на коремните болки. Действието му помага за нормалното храносмилане.
Лекува простуди и повишава имунната система, тъй като има богато съдържание на витамин С. Запарка от билката се използва като диуретично средство. Подобрява метаболизма. Прилага се и при различни бъбречни заболявания.
Препоръчва се при хора с проблеми със зрението. Напитка от хибискус се пие при умора и за цялостно тонизиране на тялото. Действието ѝ помага за премахването на токсините и солите на тежките метали от организма по естествен начин. Масло от растението се използва за стимулиране на растежа на косата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…