• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Хибискус

Омайва и защитава сърцето

Има легенда, според която красивите цветовете на хибискуса са донесени от Рая. Те се използвали от жените като средство за омайване. Растението е символ на щастието и на красивите дами. Освен наслада за очите, хибискусът се използва като съставка за създаване на ободряващи чаени напитки. В древен Китай те били консумирани само от императорите и близките до тях хора.
Растението е познато в България под названията китайска роза, суданска роза, венециански слез, червен киселец, дървовидна ружа и каркаде. У нас се отглежда като декоративно растение. За негова родина се смята Азия и тропическите тихоокеански острови. Днес вече е разпространено и в умерените ширини на двете полукълба. За да вирее, са му необходими слънце и добре дренирана почва, която да не задържа вода.
Хибискусът е многогодишно вечнозелено храстовидно растение, което принадлежи към семейство Слезови. Кореновата му система е разклонена. Стъблата са многобройни и могат да достигнат височина до няколко метра. Те са зелени на цвят и с форма на цилиндър. Листата са с форма на яйце, имат заострени връхчета и спирално разположение по клонките. Цветовете са едри, единични и могат да бъдат в различни нюанси. Плодът е във форма на капсула и съдържа многобройни семена. Цъфти от юли до октомври.
Различните части на растението се използват в кулинарията като листата са подправки в салати, от венчелистчета се правят вина, а от цветовете – ядливи декорации. Истинските му лечебни свойства се съдържат в цветовете. Те имат витамин С, протеин и пектин. Богати са на флавоноиди, органични киселини и полизахариди. Откриват се още гликозиди и микроелементи.
Запарка от хибискус укрепва сърцето и стените на кръвоносните съдове. Помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане. Чай от каркаде регулира функциите на черния дроб. Оказва благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт и панкреаса. Използва се спазмолитичното средство. Прилага се при намаляване на коремните болки. Действието му помага за нормалното храносмилане.
Лекува простуди и повишава имунната система, тъй като има богато съдържание на витамин С. Запарка от билката се използва като диуретично средство. Подобрява метаболизма. Прилага се и при различни бъбречни заболявания.
Препоръчва се при хора с проблеми със зрението. Напитка от хибискус се пие при умора и за цялостно тонизиране на тялото. Действието ѝ помага за премахването на токсините и солите на тежките метали от организма по естествен начин. Масло от растението се използва за стимулиране на растежа на косата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…