• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Хмел

Полезен е не само в правенето на бира

Любителите на бирата разпознават хмела като една от съставките за направа на пивото. На него се дължи горчивият вкус и целият арсенал от богати аромати на различни видове напитки. Хмелът обаче притежава и много лековити свойства, полезни за здравето ни.
Растението се среща в Европа, Азия, Австралия и Северна Америка. Вирее и в северните части на Африка. У нас хмелът се отглежда като култивирано растение в районите на Самоков, Велинград, Ихтиман и Трън. Расте по влажни места, из храсталаци и широколистни гори из цялата страна.
Хмелът е многогодишно тревисто растение. То има пълзящо коренище, което е много дълго. Стъблото на билката може да се извиси до 12 м. Листата имат дръжки и са разположени едно срещу друго. Цветовете на хмела са еднополови. Характерно при тях е, че мъжките са събрани в метличовидни съцветия при листата, а женските формират дълго съцветие от едрите си покривни люспи, което прилича на шишарка при узряването си. Плодът е орехче с форма на яйце, което е леко сплеснато. Растението цъфти от май до октомври.
Шишарките на хмела имат в химичния си състав етерично масло и горчиви вещества – хумулин и лупулон, които при разлагането си отделят изовалерианова киселина. Те са богати на холин и аспарагин. Присъстват още органични киселини и левкоантоцианидини. В състава им са открити и естрогеннодействащи вещества.
Използваемите части на растението за лечебни цели са женските съцветия. Те се събират, когато все още са затворени, през месец август. По покривните люспи на шишарките се намират много на брой смолисти жлези. Те имат силно горчив вкус и специфичен аромат.
Шишарките на хмела се използват самостоятелно или в състав с други билки, за да действат като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Славят се като естествен диуретик. Те възбуждат апетита и подобряват храносмилането. Шишарките имат и противоспастично действие.
Женските съцветия на хмела действат благоприятно при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Външно шишарките се прилагат под формата на лапи и компреси за заздравяване на кожни рани, при ревматични и подагрозни болки. Те са изключително полезни за спиране на косопада.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…