• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Полски хвощ

Освободи тялото си от излишните течности

За лечебните свойства на полския хвощ са знае от незапомнени времена. Оттогава до днес билката се прилага като кръвоспиращо средство. Тя е сигурен и силен способ за лечение на болни бъбреци и пикочния мехур.
Хвощът е полезен за здравето ни, защото има свойството да натрупва в себе си ценни и рядко срещани в други растения минерали. Тъй като тялото ни се нуждае от прием на разнообразни вещества, консумацията на полски хвощ ни осигурява достъпа до тях.
Някои от активните съставки, които правят хвоща лечебен, включват силикати, сапонини и флавоноидни вещества. В растението се срещат танин и стероидния сапонин еквисетепин. Богато е на флавонови и флавонолови гликозиди.
Полският хвощ е многогодишно тревисто растение, което се среща из влажни ливади, крайбрежни насипи, по обработваеми земи и посеви. Той е с дълго кафяво, понякога достигащо черно на цвят коренище. Корените са тънки, има и кълбести грудки. Растението има два вида стъбла – пролетни и летни. Първите се характеризират с кафяв цвят, без хлорофил и с класче със спори на върха си. Летните са зелени и фотосинтезират. Те са изправени, както от основата започват да се разклоняват. Спороносното класче е с много на брой кръгове, които са подредени в щитовидни спорофили. Спорите узряват през април и май.
За лечебни цели се използват надземните части на лятното стебло, изсушено при обикновена температура. Прилага се под формата на запарка или външно като гаргара, компреси и промивки.
Основно полският хвощ се използва като естествен диуретик, тъй като той помага на тялото да се освободи от ненужните течности чрез увеличаване на количеството урина. Билето лекува хронични бъбречни заболявания, подходящо за премахване на пясък и камъни в бъбреците. Полезно е при отоци от всякакво естество, високо артериално налягане и сърдечни заболявалия. Полският хвощ се използва при справяне с чернодробни болести, катар на стомаха и чревни инфекции. Билката бори главоболие, ишиас, ревматизъм, рани и екземи.
Полски хвощ е незаменим приятел и на нашата имунна система, укрепва костите, действа и като мозъчно-стимулираща билка.
Растението намира приложение и в много козметични продукти. Поради високото си съдържание на минерални вещества, билката е добър помощник при заздравяване на ноктите и косата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…