• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Исландски лишей

Дишай с лекота

Когато вирусните и простудните заболявания са в своя пик, на помощ идва исландският лишей. Освен с лечебните си свойства, в миналото билката се използвала широко и в кулинарията. При слабо плодородна година северните народи ползвали лишея като панацея и хранителна добавка, заради съдържанието на множество полезни вещества и лесното им усвояване от организма.
Растението е най-широко разпространен в Исландия, откъдето идва и името му. Среща се на над 1500 м надморска височина, в умерените и студени зони на северното полукълбо – Европа, Северна Америка, Северна и Средна Азия. В България расте из гористите и скалистите области на по-високите планини.
Исландският лишей е многогодишно талусно растение, което обединява два растителни органа в симбиоза – гъбички и водорасли. Талусът е наподобяващ изправено храстовидно и неправилно разклонено образувание. Дяловете са с форма на ленти, кожесто-хрущяловидни. Те са плоски и с къси тъмни реснички по ръба. В отделните си части дяловете са с различно оцветяване. Най-общо може да кажем, че отгоре са зеленикавокафяви или масленозелени, отдолу – сивобелезникави, в основната част – с червеникави петна, а в края при плодните тела – плоски кръгли дисковидни апотеции.
Лишеят съдържа полизахаридно вещество, което се състои от лихенин и изолихенин. В химичният състав на растението се включват антибиотичните киселини и слузни полизахариди. Познати са още веществата горчива цетрарова, фумарова и уснинова киселина. Богато е на витамини B1 и B6, провитамин А, йод, белтъчини и восък.
За лечебни цели се употребяват всички части на ирландския лишей. Билката се събира в края на лятото или началото на есента. Съхранява се в торби или в специални контейнери от дърво, тъй като по този начин се запазят максимално добре целителните свойства на растението.
Запарка от исландски лишей е омекотяващо дихателните пътища и стомашно-чревния тракт средство, което служи и за възбуждане на апетита. Билката се използва при бронхит, магарешка кашлица, белодробна туберкулоза, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Благодарение на слузните си вещества лишеят намалява раздразнението и успокоява възпалената лигавица на стомаха, червата, устната кухина и гърлото. Растението има силен противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект, а мехлемът от него се използва за облекчение на гнойни ранни, дерматити, изгаряния и други кожни проблеми.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…